joi, 25 aprilie, 2024

Boala care pandeste persoanele divortate

Distribuie:

Publicat:

Treci printr-un divort si te confrunti cu probleme persistente de somn? S-ar putea sa nu fie numai grijile de vina. Verifica-ti tensiunea arteriala din timp in timp, pentru ca exista riscul sa creasca intr-un ritm ingrijorator in aceasta perioada, potrivit unui studiu. In primele cateva luni dupa o separare, problemele de somn sunt, probabil, destul de normale si acest lucru face parte dintr-un proces de ajustare pe care oamenii il pot parcurge de obicei cu bine. „Dar problemele de somn care persista pentru o perioada extinsa de timp pot insemna ca sunteti pe punctul de a deveni deprimat si foarte sensibil la multe alte probleme de sanatate”, a spus David Sbarra, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Arizona, SUA, scrie http://www.thehealthysite.com.

Studiul a analizat 138 de oameni care au divortat de partenerul lor cu aproximativ 16 saptamani inainte de inceperea analizei. Participantii au fost rugati sa faca raportari cu privire la calitatea somnului lor si le-a fost masurata tensiunea arteriala. „Am vazut schimbari, in repaus, ale tensiunii arteriale, schimbari care au fost asociate cu probleme de somn cu cel putin trei luni mai devreme. Problemele anterioare de somn duc la cresteri ale tensiunii arteriale, in stare de odihna, in intervalul de timp prezis”, a remarcat Sbarra. In plus, cercetatorii au descoperit ca in cazul in care problemele mari de somn persista la aceste persoane si dupa divort, asta conduce, cel mai probabil, la un efect negativ asupra tensiunii arteriale.

In conformitate cu Kendra Krietsh, fost student al lui Sbarra si care urmeaza acum doctoratul in psihologie clinica la Universitatea din Florida, SUA, oameni care au dificultati persistente de somn dupa un divort ar trebui sa gaseasca noi modalitati de a se relaxa inainte de culcare, pentru a-si regla in cele din urma somnul. Studiul va fi publicat intr-un numar viitor al revistei Health Psychology.

Iata cateva modalitati de a controla cresterea tensiunii arteriale: Modificarea stilului de viata: Dr. Sanjeev Chaudhary, specialist in cardiologie, accentueaza faptul ca persoanele care au dobandit recent hipertensiune arteriala ar trebui sa incerce un stil de viata mai relaxat si sa isi schimbe dieta, inainte de a opta pentru un tratament medicamentos; Exercitii cardio facute in mod regulat pot imbunatati circulatia sangelui si te ajuta sp ramai in forma;  Daca esti supraponderal, trebuie sa urmezi o dieta adecvata si un regim de exercitii pentru pierderea in greutate. Este mai bine sa se consulte un nutritionist, pentru rezultate mai bune. Gestionarea stresului se poate face prin practicarea de yoga sau meditatie; Schimbarile de dieta: Se va optimiza consumul de sare. Potrivit expertilor, persoanele cu hipertensiune nu ar trebui sa consume mai mult de 1 lingurita de sare (6g) / zi. Se vor manca fructe si legume proaspete. Inclusiv alimente bogate in potasiu. Naini Setalvad, un nutritionist renumit, sugereaza alimente cum ar fi usturoiul, ceapa, rosiile, spanacul, bananele, portocalele, apa de nuca de cocos, prunele. Se va evita consumul de alimente procesate, deoarece acestea sunt incarcate cu grasimi si pot adauga, de asemenea, la consumul de sare.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img