miercuri, 27 martie, 2024

Boala cronica care afecteaza caile respiratorii

Distribuie:

Publicat:

In luna mai, specialisti din toata lumea marcheaza cea de-a 20-a editie a Zilei Internationale de lupta impotriva astmului. Pe langa actiunile de educatie si informare a populatiei, Societatea Romana de Pneumologie va organiza pe 12-13 mai, in Parcul Tineretului din Bucuresti, testari gratuite pentru depistarea afectiunilor respiratorii.

Cea de-a 20-a editie a Zilei Internationale de Lupta impotriva Astmului se desfasoara sub sloganul: „Niciodata prea devreme, niciodata prea tarziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor cailor respiratorii”. Societatea Romana de Pneumologie  -SRP- va desfasura in perioada 4-13 mai actiuni de informare si educatie medicala. „De peste 10 ani, Societatea Romana de Pneumologie organizeaza actiuni de informare si prevenire a astmului, iar efectele sunt incurajatoare: tot mai multi pacienti sunt dornici sa afle mai multe informatii despre bolile respiratorii, iar tot mai multi cer sa faca o spirometrie chiar si la un control de rutina. si in acest an, in week-end-ul 12-13 mai locuitorii Bucurestiului pot merge sa isi faca spirometrii gratuite in Parcul Tineretului“, a spus spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. 

Potrivit SRP, in Romania sunt intre 800.000-1.000.000 pacienti diagnosticati cu astm, adica aproximativ 6% din intreaga populatie. Conform unui Document al Societatii Europene de Pneumologie, la nivel european, numarul de persoane cu astm bronsic ajunge la 30.000.000, iar dintre acestia, aproape 20% sufera de astm sever. La nivel mondial, astmul afecteaza 235 de milioane de persoane.

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si se manifesta printr-o hiper-reactivitate bronsica. Aceasta faciliteaza aparitia unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, in special noaptea si dimineata devreme. Afectiunea nu poate fi vindecata, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viata normala, activa, daca boala este tratata. Astmul este cea mai frecventa boala cronica la copii. 

Acesta este unul dintre motivele pentru care incidenta este mai mare la aceasta categorie de varsta: 55% din copiii diagnosticati cu astm au avut la un moment dat un atac, fata de 49% din adultii cu aceeasi afectiune. Astmul apare in toate tarile, indiferent de nivelul de dezvoltare. Peste 80% din decesele cauzate de boala au loc in tarile cu venituri mici si cu venituri medii inferioare. Conform celui mai recent studiu al Societatii Europene de Pneumologie (ERS), in fiecare saptamana, 1 din 5 pacienti cu astm sever sufera o criza atat de grava, incat nu poate solicita ajutor. Toate acestea pentru ca pacientii inca nu stiu ca pot duce o viata normala daca isi iau tratamentul si se feresc de factorii de risc. 

Daca unii factori de risc nu pot fi controlati (cum ar fi sexul – femeile fac mai des astm decat barbatii – sau istoricul familial de alergii sau astm bronsic – frecvent, persoanele cu astm bronsic au rude care se confrunta cu aceeasi afectiune sau sunt alergice), exista un numar de factori de risc care pot fi controlati si care, deci, ar putea fi evitati astfel incat sa le imbunatateasca pacientilor calitatea vietii.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img