vineri, 19 aprilie, 2024

Boala somnului, afectiune a sistemului nervos: Cum se manifesta si cum se trateaza

Distribuie:

Publicat:

Narcolepsia, cunoscută și sub denumirea de „boala somnului”, este o afecțiune a sistemului nervos care se manifestă prin cicluri neregulate de somn, care afectează grav calitatea vieții pacientului.

Ce este narcolepsia?

Narcolepsia este o tulburare de somn caracterizată prin somnolență excesivă, paralizie în somn, halucinații și, în unele cazuri, episoade de cataplexie (pierderea parțială sau totală a controlului muscular, declanșată adesea de o emoție puternică, cum ar fi râsul). Narcolepsia poate să apară atât la bărbați, cât și la femei și se crede că afectează aproximativ una din 2000 de persoane.

Simptomele apar în copilărie sau în adolescență, dar mulți oameni trăiesc cu ele ani întregi înainte de a obține un diagnostic adecvat. Cu toate că narcolepsia nu este o afecțiune fatală, poate cauza decesul prin accidentare.

Din ce cauze apare narcolepsia?

Oamenii de știință bănuiesc că la apariția acestei boli pot contribui atât factori de natură ereditară, cât și o activitate anormală a sistemului imunitar, care începe să atace țesuturile sănătoase ale creierului, scrie doc.ro. Expunerea la anumite toxine poate și ea să contribuie la apariția bolii somnului.

Boala somnului începe cu o predispoziție genetică subiacentă; o persoană se naște cu anumite gene care îi dau un risc mai mare de a dezvolta narcolepsie. În copilărie sau în adolescență, un eveniment cum ar fi o infecție poate declanșa apariția narcolepsiei. În loc ca sistemul imunitar să atace pur și simplu infecția, acesta atacă celulele specializate din creier care produc hipocretină.

Pierderea celulelor producătoare de hipocretină duce la apariția simptomelor narcolepsiei. Deoarece se crede că sistemul imunitar este responsabil pentru pierderea acestor celule, narcolepsia este considerată o boală autoimună. Unul dintre evenimentele declanșatoare legate de narcolepsie este o infecție cu virusul gripal H1N1.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img