vineri, 29 martie, 2024

Bogdan Chiriţoiu: ‘Guvernul a analizat în primă lectură proiectul de ordonanţă privind combaterea speculei’

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a analizat miercuri, în primă lectură, proiectul de ordonanţă privind combaterea speculei, act normativ prin care statul va putea interveni în situaţii excepţionale, când sunt distorsiuni pe piaţă, pentru a limita creşteri de preţ excesive, potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea speculei a fost discutat astăzi (miercuri, n.r.) de Guvern în primă lectură, este un proiect iniţiat de Ministerul Economiei, inclusiv ANPC, în colaborare cu Consiliul Concurenţei şi avem colaborarea specialiştilor din Ministerul de Finanţe şi Ministerul Agriculturii. Proiectul este în consultare publică, luni vom finaliza consultarea publică. Rog pe toţi cei interesaţi să trimită comentariile până luni ca să putem finaliza proiectul de act normativ care să treacă prin circuitul de avizare", a declarat şeful autorităţii de concurenţă în briefingul care a urmat şedinţei Executivului.

Potrivit sursei citate, proiectul urmăreşte că creeze statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale când piaţa nu funcţionează bine, potrivit Agerpres.ro.

"În astfel de situaţii, pentru produsele care prezintă un risc de activitate speculativă vom putea interveni pentru a limita creşteri de preţuri excesive sau a forţa companiile să reducă stocurile sau să crească comercializarea produselor. Fie să producă mai mult fie să reducă stocurile pe care le-au acumulat. De implementarea actului normativ se va ocupa Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte relaţiile între companii şi ANPC în ceea ce priveşte relaţia între companii şi consumatori, clienţi finali", a explicat Chiriţoiu.

Acesta a arătat că fiecare instituţie va merge pe propriile reguli de funcţionare, iar Consiliul Concurenţei va aplica prevederile Legii 11 a concurenţei neloiale, o lege cu proceduri mai rapide decât Legea concurenţei, care are investigaţii cu durată mare de timp.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img