vineri, 29 martie, 2024

Bogdan si Kovesi, doua scenarii care se bat cap in cap

Distribuie:

Publicat:

Doua ipoteze prind din ce in ce mai multa consistenta. Sunt scenarii la prima vedere halucinante. Dar care se intemeiaza pe informatii tot mai consistente. Rares Bogdan, presedinte PNL, iar Laura Codruta Kovesi, presedinte al Romaniei. Primul, acceptat de Iohannis si impins in fata de Washington, iar Kovesi promovata de cancelarul Angela Merkel. Cu sprijinul Frantei. Undeva, cele doua scenarii se afla in contradictie. Si din aceasta contradictie ne putem astepta la tensiuni majore.

Pentru multi, surpriza este totala in ceea ce-l priveste pe Rares Bogdan, cunoscut pana in prezent exclusiv ca jurnalist. Un sustinator constant si un apropiat al presedintelui Kaus Iohannis. Un avocat dedicat, pe de-o parte, ideii de unificare a opozitiei politice iar, pe de alta parte, cooptarii intr-o actiune comuna de avergura a comunitatii #Rezist. In plan politic, oficial, numele sau nu a mai fost niciodata vehiculat. Neoficial insa, de mai multe ori, au existat tentative de promovare a sa. De fiecare data, din directia PNL. Tentative respinse cu consecventa de inca realizatorul celei mai populare emisiuni Realitatea TV. La inceputul acestui an insa, cand o parte din datele megasondajului realizat in conditii, e drept, dubioase de catre PNL au inceput sa circule, staff-ul PNL si, apoi, opinia publica au aflat cu stupoare ca noua stea a liberalilor a rasarit nu din interiorul partidului ci din afara lui. Si se numeste Rares Bogdan. Beneficiaza de departe de cea mai ridicata cota de credibilitate si, in acelasi timp, de o notoritate confortabila. In sensul ca este suficient de cunoscut, dar si suficient de necunoscut de marele public, pentru a mai putea aduna procente consistente de voturi.

Si astfel a aparut din nou ideea, de asta data mai ferma, a promovarii lui Rares Bogdan in PNL. Oficial, a fost testata si apoi lansata serios pe piata informatia soc conform careia acesta va deschide lista PNL la europarlamentare, in conditiile in care nu a fost si nu este, cel putin pana in acest moment, membru cotizant al partidului. Neoficial insa, in mediile bine informate, se vorbeste din ce in ce mai insistent de posibilitatea ca Rares Bogdan sa fie promovat presedinte al orgaizatiei PNL Bucuresti. Ar fi o functie cheie. Capitala reprezinta de departe cea mai importanta pozitie de putere pe care o poate ocupa un lider al partidului. Al oricarui partid. Fireste, cu exceptia pozitiei de presedinte. Iar Bucurestiul este practic locul in care s-a manifestat pe parcursul ultimilor ani cea mai mare criza PNL de leadership. In mod cert, Cristian Busoi nu s-a dovedit a fi o formula de natura sa promoveze un semnal consistent de revigorare liberala generat din capitala Romaniei.

Scenariul Rares Bogdan merge insa mai departe. Ludovic Orban, speriat de moarte de perspectiva de a fi confruntat din nou cu necesitatea de a candida pentru functia de primar general al Capitalei, prefera sa-i paseze altcuiva acesta sarcina.

Doua elemente mai trebuie avute in vedere in ceea ce-l priveste pe Rares Bogdan. Mesajul jurnalistic al acestuia, destul de puternic, a fost in acelasi timp si extrem de consecvent in a promova unirea tuturor fortelor anti-PSD, atat la alegerile prezidentiale, locale si parlamentare. Din aceasta perspectiva, el a fost indiscutabil cea mai puternica voce. In alta ordine de idei, fanii lui Rares Bogdan sunt distribuiti relativ uniform pe teritoriul Romaniei. Prin mesajul sau puteric nationalist, in sensul bun al cuvantului, el a reusit sa-si apropie atat Ardealul cat si celelalte provincii ale Romaniei.

Din toate aceste motive, in eventualitatea in care Ludovic Orban isi va rupe gatul, in laboratoarele politice a prins consistenta si ideea conform careia Rares Bogdan ar putea ajunge nu peste multa vreme, dar in orice caz inaintea prezidentialelor, presedinte PNL.

Iar Orban poate fi debarcat foarte simplu. Partidul este in degringolada. Nici fostii liberali si nici fostii democrati nu mai raspund comenzilor structurii centrale. Conducerea la nivel national PNL si-a pierdut credibilitatea. Liderii locali sunt in deriva. Si de multe ori, asa cum este extrem de vizibil in Bucuresti, prefera sa faca blaturi in interes personal cu celelalte partide. Din acest motiv, in ciuda faptului ca lista la europarlamentare este deschisa de Rares Bogdan si a realitatii ca acesta va trage consistent pentru liberali, rezultatele nu vor fi pe masura asteptarilor, ci dezamagitoare. Astfel incat, asa cum s-a intamplat si in alte situatii, actualul staff de conducere PNL va trebui sa faca un pas inapoi. Iar Rares Bogdan are culoar. Se intelege bine si de multa vreme cu cei mai reprezentativi liberali si cu cei mai reprezentativi democrati din PNL.

Situatia pare a fi aranjata si in plan extern. Rares Bogdan este cunoscut si apreciat de catre ambasadorii statelor europene si, in acelasi timp, ar putea fi consistent sustinut si de oficialii de la Washington, pe care i-a cunoscut indeaproape cu ocazia vizitelor din ce in ce mai dese pe care le-a facut in ultima vreme in Statele Unite.

Ca sa nu mai discutam de raporturile cu presedintele Klaus Iohannis. Raporturi bazate pe stima reciproca si chiar pe prietenie. In orice caz, raporturi de incredere. O incredere care lipseste aproape cu desavarsire in relatia Iohannis-Orban.

Planetele se aliniaza asadar aproape perfect im favoarea lui Rares Bogdan, care devine – si pentru cine il place si pentru cine nu-l place – noua stea politica a liberalilor.

Sunt persoane perfect indreptatite de altfel sa-si puna intrebarea in ce masura Rares Bogdan, care nu a facut niciodata parte din vreo structura politica, va putea face fata unei provocari de o asemenea anvergura. Le raspund oferindu-le un exemplu simplu. Cine si-ar fi imaginat in urma cu mai multi ani ca un profesoras din Sibiu, transformat in inspector de invatamant si apoi ajuns printr-o conjunctura primar, va deveni nu numai un edil de succes ci si presedinte al Romaniei? In definitiv, intreaga experienta politica a lui Klaus Iohannis s-a redus in a conduce o asociatie a etnicilor germani, careia legea i-a permis sa participe la alegeri si de a profita de conjunctura favorabila, in care fortele politice rivale din Municipiul Sibiu erau relativ egale si, prin urmare se anulau reciproc.

Dar ce se intampla in eventualitatea in care Germania, care o sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European, cedeaza in negocierile cu Franta? Nu joaca oare Merkel cum au invatat toti liderii de la Berlin de la Bismarck, la cel putin doua capete? In schimbul instalarii procuroruli francez la sefia noii institutii europene, Merkel ar putea obtine o sustinere a Frantei, pentru inlocuirea la presedintia Romaniei a unui Klaus Iohannis erodat, obosit si expirat, cu Laura Codruta Kovesi, tocmai reinventata si propulsata la nivel european si cu imaginea spalata de populari. Ce ar putea sa faca Franta dincolo de sustinerea lui Kovesi pentru un mandat prezidential? In primul rand, i-ar cere lui Ciolos sa se retraga, iar acesta s-ar conforma. In al doilea rand, si-ar utiliza influenta pentru a face cat mai populara aceast candidatura. Dar Berlinul? Berlinul ii va cere pur si simplu lui Iohannis sa se retraga din cursa in care, pana in prezent, a alergat singur pe stadion.

Ei bine, punand cap la cap cele doua scenarii, PNL s-ar alege cu un lider cel putin la inceput mult mai credibil si care i-ar putea reda componenta nationala, un om care are vocatia de a uni sub conducerea acestui partid intregul front anti-PSD, agreat si de europeni si de americani si de servicii si in care Klaus Iohannis are infinit mai multa incredere decat in Ludovic Orban. In schimb, in toata aceasta ecuatie, daca ea se intampla, Klaus Iohannis se alege cu buza umflata. Aduce la PNL un om in care are incredere, dar e silit sa se retraga din cursa. Noul binom politic Kovesi-Bogdan ar putea insa unifica si relansa opozitia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img