joi, 18 aprilie, 2024

Bolile care se pot vedea in ochi: Tumorile si hipertensiunea sunt printre acestea

Distribuie:

Publicat:

Sunt nu numai oglindă a sufletului, ci şi a sănătăţii. Unele simptome care apar la nivelul ochilor sunt sugestive nu numai pentru bolile oculare, ci se află în legătură şi cu unele dezechilibre din organism sau sunt manifestări ale unor afecţiuni.

Icterul, semn al bolilor hepatice

Icterul, coloraţia galbenă a pielii şi a albului ochilor, este pus pe seama creşterii bilirubinei, pigment rezultat în urma distrugerii hematiilor. Printre cele mai frecvente cauze ale măririi nivelului bilirubinei se numără bolile ficatului (hepatite, ciroze), obstrucţia sau inflamaţia ductelor biliare, anemia hemolitică, colestaza sau sindromul Gilbert (boală care perturbă abilitatea enzimelor de a procesa excreţia bilei), potrivit clicksanatate.ro.

Globii oculari măriţi apar în hipertiroidie

Proeminenţa unuia sau a ambilor globi oculari (exoftalmia) este una dintre manifestările hipertiroidismului (boala Basedow Graves), afecţiune cauzată de creşterea în exces a secreţiei hormonilor tiroidieni. De asemenea, exoftalmia poate însoţi unele tumori, infecţii sau inflamaţii.

Tratamentele şi bolile pot produce uscăciune oculară

Lacrimile produse în mod normal menţin umiditatea necesară ochilor, îi „spală“ şi îi protejează de acţiunea unor factori externi. Pe lângă asigurarea hidratării, substanţele care intră în componenţa lacrimilor (acizi graşi, proteine, electroliţi şi elemente antibacteriene) neutralizează acţiunea unor microbi ce pătrund în ochi. Dezechilibrele apărute la nivelul acestor substanţe şi scăderea secreţiei lacrimale duc la apariţia sindromului de ochi uscat (xeroftalmie sau keratoconjunctivita uscată). De multe ori, suprasolicitarea ochilor este cauza, dar mai există şi alte motive. Astfel, uscăciunea oculară poate să apară în urma modificărilor hormonale sau în cadrul sindromul Sjögren (boală autoimună care afectează glandele lacrimale), lupusului eritematos sistemic şi a poliartritei reumatoide.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img