joi, 25 aprilie, 2024

Bolnavi cazati si tratati la standarde europene

Distribuie:

Publicat:

Asta se intampla intr-un camin in care s-au investit aproximativ 4 milioane de lei. O investitie a Consiliului Judetean Vaslui a prins contur la Codaesti. Este vorba despre modernizarea Centrului medico-social din comuna, cel mai vechi din judet. Lucrarile au prevazut reparatii, dar si ridicarea unui corp de cladire.

In urma refunctionalizarii si modernizarii spatiilor, centrul are o capacitate de 100 de paturi.

„Numai cladirea noua a costat 38 de miliarde de lei vechi. Este o investitie valoroasa. Cu o asa investitie se pot asigura sI locuri de munca pentru medici, ingrijitori, bucatarese. Oricum aici lucrau 30-40 de oameni din Codaesti”, au spus reprezentantii primariei din localitate.

 Scopul unitatii medico-sociale este de a elimina cazurile sociale care sufoca sectiile de boli cronice ale spitalelor.

 „Astfel de centre sunt mai mult decat necesare in conditiile in care degraveaza spitalele de unii bolnavi si isi gasesc aici loc si batranii bolnavi care nu mai au pe nimeni sa-i ajute. Noi ne-am dori, daca ar fi posibil, sa facem astfel de camine in toate comunele mari din judet”, spun cei de la judet.

Centrele medico-sociale sunt institutii rezidentiale, care adapostesc persoane ce prezinta situatie dubla de risc: atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere medical. Finantarea acestor centre este asigurata de Ministerul Sanatatii, care asigura cheltuielile asistentei medicale si de administratia locala, care asigura finantarea pentru adminstrarea si segmentul de asigurare a asistentei sociale. Proiectul de la Codaesti este finantat prin Programul Operational Regional si are o valoare totala de 3,97 milioane lei, din care peste 3.100.000.00 lei finantarea europena si mai bine 832.000,00 lei din bugetul local al judetului Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img