vineri, 29 martie, 2024

Bolnavii non-COVID acuză o penurie cronică de medicamente vitale

Distribuie:

Publicat:

Discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienţilor cronici, "fără de care nu pot trăi", poate duce la declanşarea episoadelor de acutizare a bolii, atenţionează Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), potrivit Agerpres.

"Ca urmare a multiplelor sesizări privind lipsa medicamentelor pentru pacienţii cronici sosite prin "Call Center – pacient 021 253 0591" – pus la dispoziţie de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, sesizări atât din partea pacienţilor, cât şi a medicilor şi farmaciştilor, APCR se arată profund îngrijorată de pericolul pe care îl constituie discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienţilor cronici, tratamente vitale, de lungă durată, fără de care pacienţii nu pot trăi, iar lipsa acestora poate duce la declanşarea episoadelor de acutizare a bolii", se arată într-un comunicat de presă al APCR.

În acest sens, APCR dă ca exemplu "lipsa la nivel naţional" a produsului Tamoxifen, un medicament indicat în tratamentul adjuvant al cancerului mamar, al cancerului mamar metastatic, al pacientelor care au trecut prin intervenţia de mastectomie.

"Întreruperea acestui tratament poate conduce la creşterea riscului de recidivă a bolii oncologice", susţine sursa citată.

Potrivit APCR, în România sunt peste 150.000 de femei cu cancer mamar cărora li s-a recomandat acest medicament.

"Pe lângă acest produs, mai este sesizată şi lipsa altor medicamente precum: Tasigna (leucemie granulocitară cronică, oncologic), Jakavi (mielofibroză (MF), policitemia vera (PV), alte tulburări mieloproliferative), Bleomicin (medicament folosit în mai multe forme de cancer), Exjade (Talasemie-Majoră), Sprycel (Leucemii), lipsă accentuată de când a expirat "interdicţia" de export paralel, în septembrie 2020", mai susţine APCR.

O altă problemă importantă, spun reprezentanţii APCR, o reprezintă plăţile restante ale CNAS către farmacii.

"Cunoaştem evoluţia mediului politic, în contextul SARS-CoV-2, şi eforturile autorităţilor în lupta cu pandemia, însă şi gestionarea accesului la tratament pentru pacienţii cronici este tot responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. Acesta are pârghiile necesare pentru a putea controla, facilita, optimiza, prin măsuri concrete şi corecte aspectele ce ţin de accesul la terapii", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, "penuria cronică de medicamente este datorată" unor măsuri "mai puţin inspirate", ca de exemplu: politica celui mai mic preţ din UE, plafonarea preţurilor la anumite medicamente, taxa clawback.

"Un factor important îl reprezintă fenomenul de export paralel, ce demonstrează încă o dată goana după înavuţire în detrimentul asigurării sănătăţii şi lipsa totală de moralitate şi compasiune a celor care îl practică faţă de pacienţii din România. Activitate legală, desigur, dar care din păcate a ajuns o practică mult prea intensă şi astfel, pacienţii români rămân fără medicamente. (…) Încă o dată, facem apel la autorităţi şi la toţi cei implicaţi în lanţul de distribuţie să îşi respecte angajamentele, pentru a nu încălca dreptul la sănătate, dreptul la viaţă", mai afirmă APCR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img