joi, 28 martie, 2024

BREAKING NEWS! Donald Trump a decis retragerea SUA din acordul nuclear incheiat cu Iran

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat, marti, ca retrage Statele Unite din acordul nuclear incheiat in 2015 cu Iran si, in plus, SUA vor repune in vigoare sanctiunile economice impotriva Iranului.

"Acest acord reprezinta o mare rusine pentru mine, cat si pentru cetatenii Statelor Unite", a numit Donald Trump acordul incheiat cu Iran in perioada lui Barack Obama, acuzandu-si predecesorul ca a negociat prost, iar Teheranul nu a aplicat prevederile stipulate si chiar daca l-ar fi respectat tot ar fi reusit sa construiasca arme nucleare.

"Ambitiile sangeroase ale Iranului au devenit mai indraznete dupa semnarea contractului", a acuzat presedintele american.

"Voi retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul si vom repune in vigoarea sanctunile economice impotriva Iranului", a anuntat Donald Trump.

Statele Unite erau parte a acestui acordat cu Iranul alaturi de Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania.

Aceasta decizie ar putea isca un conflict urias in Orientul Mijlociu, iar, in plus, aliatii europeni ar putea fi deranjati de aceasta decizie a lui Donald Trump.

Acordul a fost semnat in timpul mandatului lui Barack Obama, dar a fost aspru criticat de catre republicani. De altfel, acesta a fost ratificat cu greu de Senatul american ca urmare a opozitiei republicane.

Donald Trump a criticat in termeni extrem de duri acordul inca din campania electorala, anuntand ca il va rupe odata ce ajunge la Casa Alba si numindu-l "cel mai prost tratat incheiat".

Aceasta decizie de rupere a acordului vine in contextul in care Donald Trump a schimbat in mod clar politica externa a Statelor Unite. Statele Unite s-a retras, in 2017, din Acordul Climatic de la Paris, a inceput negocierilor pentru schimbarea tratatului comercial NAFTA incheiat cu Canada si Mexic, si a fost aproape de un razboi comercial si cu China.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img