joi, 28 martie, 2024

Brexit: Ministrul Davis reafirmă angajamentul Londrei faţă de evitarea unei ‘frontiere dure’ cu Republica Irlanda

Distribuie:

Publicat:

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a reafirmat joi angajamentul Londrei faţă de evitarea unei 'frontiere dure' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda după Brexit, transmit Reuters şi Press Association.

''Am spus în mod categoric că nu va exista nicio infrastructură fizică sau verificări şi controale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda'', a declarat Davis în faţa parlamentarilor britanici.

''Am afirmat mereu că cea mai bună soluţie pentru a rezolva problema acestei frontiere este un parteneriat special şi aprofundat între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, care să recunoască circumstanţele unice ale Irlandei de Nord'', a explicat oficialul britanic.

De asemenea, David Davis a apreciat că nu trebuie să fie o surpriză faptul că va mai dura până când Londra va lua o decizie privind poziţia finală asupra viitorului regim vamal cu Uniunea Europeană după Brexit.

Cabinetul britanic urmează să se pronunţe asupra unei propuneri privind viitorul acord vamal cu Uniunea Europeană care va împiedica revenirea la o 'frontieră dură' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Mai mulţi parlamentari conservatori i-au cerut premierului Theresa May să renunţe la una dintre soluţiile propuse.

Parteneriatul vamal reprezintă una dintre propunerile prezentate de guvernul britanic şi presupune că Londra va continua să colecteze tarife pentru bunurile care sunt destinate statelor membre ale UE.

Dezbaterea privind rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE a devenit unul dintre subiectele controversate în dosarul Brexit. O uniune vamală care stabileşte tarife externe pentru bunuri importate de UE şi permite libera circulaţie a acestora ar oferi o soluţie la problema evitării unei 'frontiere dure'. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img