miercuri, 17 aprilie, 2024

Britanicii ar putea manca mai prost dupa Brexit, o data ce standardele UE ar fi eliminate

Distribuie:

Publicat:

UE este cel mai mare partener comercial al Marii Britanii pentru sectorul alimentar, cu contracte in valoare de 110 miliarde de lire sterline, scrie The Independent. Insa este posibil ca dupa Brexit mancarea din UE sa nu mai poata intra pe piata britanica, iar standardele europene sa nu mai fie respectate. Asta inseamna ca britanicii ar putea manca mai prost, importand produse din tari care nu respecta norme serioase. Deputatii din Comisia pentru Agricultura a Camerei Comunelor cer guvernului sa „nu sacrifice standardele UE pe altarul importurilor ieftine”, se mai arata in The Independent.

Parlamentarii avertizeaza ca trebuie sa existe mai multa claritate cu privire la viitorul industriei alimentare si a agriculturii, inclusiv o analiza sectoriala, si a cerut ministrilor sa ia in considerare infiintarea unui fond pentru industria alimentara care sa se adapteze la Brexit. Importurile de alimente din Uniunea Europeana reprezinta 70% din cele din totalul pentru sectorul agricol. In acelasi timp, 60% din exporturile din Regatul Unit din acest sector merg catre UE.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu a vorbit despre importanta Summitului post-Brexit de la Sibiu, la dejunul de lucru cu ambasadorii din UE

Deocamdata nu exista garantii ca un viitor acord comercial si vamal intre UE si Marea Britanie ar permite ca lucrurile sa se desfasoare ca si pana acum, fiind posibil ca Marea Britanie sa se supuna, dupa Brexit, la regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, ceea ce ar inseamna un impact semnificativ asupra agriculturii. Neil Parish, presedintele comisiei, a declarat: „Pentru a proteja mijloacele de existenta ale fermierilor din Regatul Unit si a garanta securitatea alimentara interna post-Brexit, este vital ca guvernul sa-si articuleze viziunea de a proteja ambele (exportul si importul – n. Red.).” Un purtator de cuvant al Ministerului pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale a declarat: „Plecarea din UE ne ofera o oportunitate de aur pentru a incheia tranzactii ambitioase de comert liber, sprijinind in acelasi timp fermierii si producatorii nostri sa creasca si sa vanda mai multe alimente britanice.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img