sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Bucuria de a darui tine mai mult. Rezultatele unui studiu care a analizat gradul de fericire al oamenilor

Distribuie:

Publicat:

Nivelul de fericire al oamenilor care obisnuiesc sa ofere se mentine constant, sau scade intr-un ritm mult mai lent, spre deosebire de situatia in care ei ar fi beneficiarii darurilor respective. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat in jurnalul „Psychological Science“. Pentru a analiza gradul de fericire, oamenii de stiinta de la Universitatea Chicago au realizat doua experimente. In cadrul unuia dintre experimente, participantii – studenti ai universitatii – au primit cate cinci dolari in fiecare zi, timp de cinci zile, si li s-a solicitat ca de fiecare data sa cheltuiasca suma pe acelasi lucru, potrivit agerpres.ro.

Unii au cheltuit suma in beneficiul propriei persoane, iar ceilalti i-au daruit, spre exemplu lasand banii intr-un recipient pentru bacsis la o cafenea sau oferind in fiecare zi donatii online aceleiasi organizatii caritabile. La sfarsitul zilei participantii si-au impartasit impresiile cu privire la aceste experiente si la gradul general de satisfactie. Informatiile colectate au aratat ca gradul de bucurie al celor care au cheltuit sumele primite pentru propria persoana s-a diminuat constant pe parcursul perioadei de cinci zile. Insa, in cazul celor care au oferit banii altor persoane nivelul de fericire s-a mentinut. Oamenii de stiinta au desfasurat apoi un al doilea experiment care a dus la aceleasi concluzii.

Potrivit cercetatorilor, atunci cand oamenii se concentreaza asupra rezultatului, cum ar fi obtinerea unei plati, ei sunt mai inclinati sa compare efectele, ceea ce le diminueaza sensibilitatea fata de fiecare experienta. Insa, atunci cand se concentreaza asupra actiunii, precum donarea catre o organizatie caritabila, oamenii sunt mai putin preocupati de comparatia rezultatelor si, in schimb, traiesc fiecare act de daruire ca pe un eveniment unic aducator de fericire.

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img