vineri, 19 aprilie, 2024

Bulgaria solicită Comisiei Europene măsuri de urgenţă din cauza situaţiei pieţei cerealelor

Distribuie:

Publicat:

Bulgaria a solicitat Comisiei Europene să aplice măsuri extraordinare, din cauza perturbărilor de pe piaţa cerealelor. Poziţia Bulgariei a fost prezentată de ministrul adjunct al agriculturii, Gheorghi Săbev, la reuniunea informală a Consiliului UE – Agricultură şi Pescuit, desfăşurată în perioada 14-16 septembrie, la Praga, relatează Rador.

"Tulburările de pe piaţa de floarea-soarelui provoacă îngrijorare în ţara noastră. În urma liberalizării temporare a comerţului, conform Acordului de Asociere UE-Ucraina, până la jumătatea lunii august au fost importate peste 650.000 de tone de ulei de floarea soarelui cu provenienţă Ucraina. Această cantitate se apropie de nivelurile de import pentru întreaga perioadă a ultimilor doi ani de comercializare.

Din acest motiv, fermierii bulgari se confruntă cu provocări serioase, precum realizarea dificilă a produselor din floarea soarelui în ţara noastră, depozite limitate pentru cereale şi costuri corespunzătoare, presiunea preţurilor.

În situaţia actuală de instabilitate a pieţelor şi preţurilor, trebuie să se garanteze că măsurile luate pentru atenuarea consecinţelor războiului fierbinte care are loc acum în Europa nu subminează competitivitatea şi viabilitatea sectoarelor cheie pentru agricultura europeană", a subliniat ministrul Săbev.

COntinuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img