joi, 28 martie, 2024

Cârciumile tradiţionale din satele din Cehia sunt în pericol de închidere

Distribuie:

Publicat:

Cârciumile tradiţionale au un rol important pentru locuitorii satelor din Cehia, o ţară renumită pentru cultura berii, însă creşterea costurilor ameninţă să închidă multe din aceste locaţii, transmite Reuters.

Un exemplu este cârciuma U Kryslu din satul Sec, cu o populaţie de 318 de locuitori, care suferă de pe urma unei prăbuşiri a veniturilor pe măsură ce clienţii şi-au redus cheltuielile de consum, aceasta fiind cea mai recent lovitură dată unui sector care se chinuie să îşi revină după restricţiile din timpul pandemiei.

"În multe sate, poate chiar şi la noi, cârciuma va înceta să existe", spune primarul din Sec, Helena Chytra, care acum caută un nou operator pentru cârciuma U Kryslu. "În urmă cu cinci sau zece ani, în week-end cârciuma era plină. Nu era un loc liber vineri sau sâmbătă seara", adaugă Helena Chytra.

Chiar dacă sunt lideri mondiali la consumul de bere per capita, cu 129 de litri pe an, cehii au început să se îndrepte spre consumul la domiciliu, o tendinţă care a continuat şi după ce pandemia s-a încheiat, mai ales după ce anterior interzicerea fumatului a afectat şi ea afacerile cârciumilor, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit firmei Plzensky Prazdroj, compania care produce renumita marcă de bere Pilsner Urquell, aproximativ 12% din pub-urile din localităţile din Cehia cu mai puţin de 5.000 de locuitori s-au închis în ultimii trei ani, o rată dublă faţă de situaţia din marile oraşe. Potrivit multor analişti creşterea rapidă a costurilor ar putea fi lovitura finală pentru multe alte cârciumi de la sat.

"Deseori, datele economice pentru o cârciumă dintr-un sat nu arată prea bine", spune Lubos Kastner, proprietar de restaurant şi membru al Institutului gastronomic din Cehia. Potrivit acestuia, cârciumile de la sat vor suferi o lovitură mai dură pe măsură ce condiţiile economice se vor înrăutăţi.

Mulţi proprietari de cârciumi mici se tem să recurgă la creşteri de preţuri de teamă că vor pierde şi puţini clienţi pe care îi mai au, chiar dacă în luna mai inflaţia în Cehia a urcat la 16%, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, pe fondul creşterii facturilor la electricitate şi alte costuri,

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img