sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cât de eficient este vaccinul anti-COVID Pfizer: Studiul realizat de Israel nu dă vești bune

Distribuie:

Publicat:

Persoanele vaccinate cu două doze Pfizer în ianuarie şi februarie au avut cu 51% mai multe şanse de a contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinaţi în martie sau aprilie.

Totodată, vârsta oamenilor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacităţii vaccinului, protecţia oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, a arătat un nou studiu publicat în revista Nature Communications.

Echipa de cercetători de la Institutul KI a lucrat cu medici de la KSM Research and Innovation şi a folosit datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu retrospectiv care compară ratele de incidenţă a infecţiilor şi a spitalizărilor legate de COVID-19 între persoanele vaccinate la începutul campaniei din (ianuarie si februarie) si a celei din (martie si aprilie). Studiul a inclus peste 1,3 milioane de înregistrări, relatează Jerusalem Post.

Potrivit cercetării, riscul de infecţie a fost semnificativ mai mare pentru cei vaccinaţi mai devreme, şi totodată, cu un risc crescut de spitalizare.

Cercetătorii au spus că rezultatele studiului sunt în concordanţă cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi şi a compuşilor sistemului imunitar după patru până la şase luni. În plus vârsta oamenilor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacităţii vaccinului, adică protecţia oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, nu doar la persoanele în vârstă.

Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea

„Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, a declarat dr. Barak Mizrahi, coordonatorul Studiului.

Israelul a demarat în luna iunie administrarea celei de-a treia doze „booster” anti-Covid pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de numeroase alte ţări care au luat astfel de decizii mai târziu, şi contrar recomandării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Peste patru milioane de israelieni au fost imunizaţi până în prezent cu doza „booster”. Rezultatul a fost o scădere semnificativă a ratei infecţiilor.

Mizrahi a explicat că eficacitatea vaccinului (Pfizer) s-a diminuat, cu cât a trecut mai mult timp de la a doua doză, ceea ce înseamnă că persoanele care s-au vaccinat în ianuarie au prezentat un risc mai mare de a contracta coronavirusul decât cei inoculaţi în februarie, şi aşa mai departe. Studiul a fost făcut în perioada în care noua variantă Delta mai infecţioasă a coronavirusului se răspândea tot mai mult în Israel, iar mulţi credeau că aceasta ar fi responsabilă de creşterea numărului cazurilor în Israel.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img