vineri, 26 aprilie, 2024

Ca la RULETA! Au muncit pe branci in Spania, dar s-au intors la Iasi sa devina patroni! Metoda de a face bani pare ideala!

Distribuie:

Publicat:

Au muncit ani buni in strainatate, dar dorul de casa ii determina sa se intoarca in tara • Au revenit in Iasi pentru ca au observat ca "se misca lucrurile in agricultura" si in tara • Produsele lor vor aparea pe tarabe in piete, la sfarsitul lunii mai

Unul dintre programele derulate cu bani de la stat de care sunt interesati iesenii este programul "Tomate". Pentru ca reprezinta un real ajutor pentru fermieri, unii dintre legumicultorii din judet au ales sa se intoarca pe taramurile natale pentru a fi ajutati de programul care le ofera 3.000 de euro anual, timp de 3 ani, daca au productie buna de rosii aproape tot anul.

Doua familii din Iasi au infiintat afacerile cu tomate de la zero, dupa ce au strans cativa bani in strainatate, iar banii primiti de la stat ii investesc in sistemul de incalzire, atat de important pentru o productie buna.

Potrivit programului, legumicultorii trebuie sa demonstreze ca au minim 1.000 de metri patrati de spatiu protejat si au o productie de 2 kilograme de rosii pe metrul patrat. Valorificarea productiei se face in perioadele ianuarie-mai, inclusiv, si noiembrie-20 decembrie. In acest an s-au inscris deja 93 de legumicultori din Iasi.

"Nu avem loc in supermarketuri"

Au muncit ani buni in strainatate, insa dorul de casa ii determina sa se intoarca in tara. Este si cazul a doi ieseni goniti peste hotare din cauza saraciei si care, dupa ani grei de munca, vor sa se intoarca definitiv in tara. Mihai Petrus si Cristian Acasandrei din localitatea ieseana Cozmesti au muncit in Spania, in agricultura, timp de 7, respectiv 5 ani. Cand au aflat de acest program care are succes si ajuta legumicultorii, cei doi ieseni au decis sa investeasca in agricultura si sa ramana definitiv in tara.

"Noi muncim in alta tara ca sclavii. Sa stiti ca asta e realitatea. Nu putem sa stam la noi acasa sa muncim cinstit? Cum alte popoare reusesc si noi nu? Eu am muncit in Spania tot in agricultura, intr-o ferma de capsuni. Am venit acasa pentru ca nu mai puteam de dor. Am zis cu sotia: «Gata!». Ramanem la noi acasa. Am strans niste bani si ne facem ferma de legume", spune Mihai Petrus. Acesta si-a facut propria afacere cu legume si a amenajat solarii pe doua hectare. Rosiile pe care le va produce le va vinde la piata sau in fata portii. "Nu avem loc in supermarketuri. Am incercat, dar ne spun ca nu avem suficienta productie. Stiu ca Ministerul Agriculturii spunea ca va face ceva sa ajute micii producatori sa patrunda in supermarketuri. Cand se va intampla asta?", mai spune legumicultorul.

Primele rosii, in mai

Un alt legumicultor care a lasat Spania si s-a intors in Iasi este Cristian Acasandrei. Acesta provine dintr-o familie cu traditie in zootehnie, dar, pentru a castiga mai multi bani, a plecat la munca in Spania. S-a intors dupa ce a vazut ca se misca lucrurile si in tara, in agricultura. "M-am bucurat mult cand am aflat de acest ajutor. La noi in zona se ocupa oamenii cu cresterea animalelor. Noi am zis sa diversificam activitatea pentru a duce un trai mai bun. Cativa ani la rand am lucrat in Spania, la cules de legume. Anul trecut am decis sa ne intoarcem inapoi in Iasi. Noi nu fugim de munca, daca am ramas fara serviciu trebuia sa facem ceva. Daca as sta toata ziua pe banca la poarta, nu mi-ar da nimeni un leu. Vom vedea anul acesta ce productie avem. Oricum, trebuie sa scoatem minim doua tone de rosii. Eu zic ca vom face mai multa productie", spune legumicultorul Cristian Acasandrei. Acesta detine solarii pe un hectar si 200 de metri patrati. Ambii legumicultori aduc o parte din seminte din Spania, dar folosesc si din Romania.

"Noi eram convinsi ca nu vom duce lipsa de seminte romanesti. Ne-am inselat pentru ca asta a fost o etapa grea pentru noi, gasirea semintelor. Ma refer ca ne asteptam sa producem doar rosii din seminte romanesti", mai spune fermierul. Primele rosii din solariile celor doi legumicultori vor fi scoase la vanzare la sfarsitul lunii mai.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img