joi, 28 martie, 2024

Caldura excesiva un pericol pentru cei cu boli neurologice

Distribuie:

Publicat:

Medicii neurologi atentioneaza ca temperaturile extreme pot afecta starea de sanatate a oamenilor, in special daca au boli preexistente, iar expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 17.00 poate provoca insolatie si chiar edem cerebral. Hipertermia poate duce la alterari la nivelul sistemului nervos, la nivelul creierului, putand genera edem cerebral. “Toate aceste lucruri pot afecta imediat si pe termen lung persoana care are patologii pe termen lung. Aici ma refer la patologii care ar putea fi agravate, cum ar fi hipertensiunea arteriala. La randul ei, hipertensiunea, impreuna cu hipertermia, poate genera o problema mai mare la nivelul sistemului nervos. De asemenea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, prin cumul de comorbiditati, pot accentua leziuni la nivelul sistemului nervos central”, spun medicii. Cresterea temperaturii corpului poate fi benefica, dar cu conditia sa fie pentru un interval de timp limitat. “In conditiile in care ne gandim doar la o situatie patologica la nivelul sistemului nervos central, temperatura crescuta faciliteaza anumite procese patologice. stim ca intr-un accident vascular cerebral (AVC) trebuie sa fim foarte atenti sa nu avem situatii de crestere a temperaturii pacientului, pentru ca agraveaza boala”, declara medicii neurologi.

 Persoanele care sufera de insolatie ajung sa aiba o temperatura de pana la 40,5 grade Celsius, iar in momentul in care nu mai transpira, este un semn ca organismul este deshidratat. Numarul tinerilor care sufera de boli neurologice a crescut alarmant in ultimele doua decenii, din cauza ca duc o viata stresanta, mananca pe fuga, nu fac miscare si, mai ales, nu se relaxeaza cum trebuie. Asa se face ca numarul cazurilor de scleroza multipla, neuropatii periferice si Parkinson este in crestere. Daca scleroza multipla este considerata cea mai invalidanta boala neurologica a adultului tanar, pentru celelalte afectiuni, prezenta la varste mai tinere este un semnal de alarma pentru specialisti. Si accidentul vascular-cerebral este o afectiune intalnita tot mai des la tinerii sub 30 de ani. In prezent, peste 30% din numarul total de pacienti cu accident vascular cerebral ischemic au varste cuprinse intre 20 si 64 de ani.

Accidentele vasculare au cunoscut o crestere simtitoare in judetul Vaslui, iar trendul se mentine ascendent. Specialistii sunt alarmati de gradul de mortalitate, multi bolnavi ajungand la spital atunci cand nu se mai poate face nimic pentru ei. „Mortalitatea la Neurologie foarte mare. Foarte multi bolnavi vin cu stari supra-acute. Cauzele accidentului vascular-cerebral sunt hipertensiunea, fenomenele de ateroscleroza, pe care le intalnim acum si la tineri, bolile de inima, in special embolia. Stresul, diabetul, sedentarismul sunt, de asemenea, cauze ale accidentelor vasculare”, a declarat Lelia Croitoru, medic neurolog.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img