joi, 18 aprilie, 2024

Campania electorala, la final. Bilantul Ministerului de Interne

Distribuie:

Publicat:

In aproape o luna de campanie electorala, la nivelul structurilor Ministerului de Interne, au fost inregistrate peste 300 de sesizari pentru fapte de coruptie si incalcari ale legii electorale, fiind deschise 35 de dosare penale. Peste 45.000 de forte ale MAI, mobilizate pentru ziua alegerilor.

Joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost organizata ultima sedinta a comisiei tehnice centrale pentru organizarea alegerilor parlamentare de duminica, in cadrul acestei fiind prezentat, printre altele, bilantul incidentelor din campania electorala, perioada 11 noiembrie-8 decembrie.

“Pana in prezent, efectivele ministerului au asigurat derularea in bune conditii a 427 de manifestatii electorale organizate in 286 de localitati. In general, ceea ce am observat, cu ocazia acestui proces electoral, a fost ca, in general, s-au respectat masurile si normele din cadrul legal privind modul de desfasurare a campaniei electorale. Am avut mult mai putine incidente si sesizari decat cu ocazia altor alegeri desfasurate la noi. In perioada 11 noiembrie- 8 decembrie au fost inregistrate 308 sesizari, dintre care 26 nu s-au confirmat, 21 au fost transmise pentru solutionare catre Autoritatea electorala Permanenta si una catre Biroul Electoral Judetean respectiv. In urma verificarilor au fost sanctionate contraventional 164 de persoane pentru contraventii prevazute de Legea 208 din 2015 privind alegerile si au fost deschise 35 de dosare penale, dintre care 21 pentu coruperea alegatorilor. In aceasta cifra sunt incluse si acele dosare la care s-a facut referire in spatiul public de catre diversi lideri politice, care am vazut ca si-au exprimat ingrijorarea cu privire la modul in care ministerul monitorizeaza aceste sesizari. Vreau sa dau toate asigurarile, nu exista sesizare, nu a existat sesizare in aceasta perioada care sa nu fie urmarita conform legii de catre structurile Ministerului de Interne”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache.

Pentru organizarea in siguranta a scrutinului de duminica au fost mobilizate 45.000 de forte ale Ministerului Afacerilor Interne(MAI),cele mai multe pentru masuri de ordine in sectiile de votare, a mai precizat oficialul.

“Pentru duminica, ziua alegerilor, vom avea mobilizati in jur de 45.000 de efective, dintre care 21.000 pentru protectia sectiilor de votare, 12.000 pentru asigurarea ordinii publice si 11.000 echipe operative de specialisti si cadre rezerve. Incepand de ieri, din dispozitia mea, in fiecare judet din tara, avem cate o echipa mixta compusa din lucratori din cadrul Corpului de control si cadre din structura centrala a Inspectoratului General de Politie, care incepand de ieri lucreaza alaturi de inspectorii sefi din fiecare judet(…) De asemenea, la nivel zonal, Cluj, Iasi, Timisoara si Bucuresti am constituit patru echipe, tot cu cadre din Corpul de control, ale Ministerului de Interne, care vor solutiona eventuale evenimente care depasesc autoritatea de verificare a structurilor judetene sau atunci cand situatia o impune”, a adaugat Dragos Tudorache.

La Mures s-a luat decizia ca parte din buletinele de vot sa fie retiparita, urmand ca procedura sa fie finalizata vineri.

“In judetul Mures a trebuit sa retiparim ca urmare a deciziei Biroului Electoral Judetean si a Biroului Electoral Central, pentru buletinele de la Senat. Decizia a fost datorita calitatii proaste a primului lot primit de lacontractorul cu care lucrase Prefectura Mures. (…) Incepand de maine, de sambata se vor finaliza si masurile de preluare in paza a tuturor sectiilor de votare de cate personalul MAI.”, a declarat ministrul. Mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img