vineri, 29 martie, 2024

Cancerul la copil: care sunt simptomele leucemiei

Distribuie:

Publicat:

Simptomele leucemiei la copii. Cu ocazia Zilei Internaționale a Cancerului la Copii (15 februarie), facem un bilanț al leucemiei copilăriei și a simptomelor acesteia.

Cel mai frecvent cancer pediatric este leucemia: aproximativ 29% din cazurile noi de cancer diagnosticate la copii sub 15 ani sunt leucemie, iar aproximativ 150 până la 200 de cazuri noi de leucemie sunt diagnosticate în fiecare an la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani.

Cancerul la copil: ce este leucemia? Leucemia este producerea (în cantități mari) a globulelor albe din sânge.

Există mai multe tipuri de leucemie: la copii, în 90% din cazuri, sunt leucemii acute, care se caracterizează prin înmulțirea necontrolată a precursorilor de celule albe din sânge imatur, care invadează măduva osoasă și împiedică dezvoltarea altor celule (globule roșii, trombocite). Leucemia limfoida acuta afecteaza limfocitele, in timp ce leucemia mieloida acuta afecteaza alti precursori ai globulelor albe din sânge (de exemplu, monocite).

Simptomele leucemiei la copii

Care sunt simptomele leucemiei din copilărie? Simptomele leucemiei acute (mieloide sau limfoide) la copii rezultă dintr-o scădere a nivelului de globule roșii, o scădere a numărului de trombocite și o scădere a globulelor albe mature. Putem observa în special:

Paloarea pielii
Oboseală anormală
O accelerare anormală a ritmului cardiac
Sângerare frecventă a gingiilor și nasului
Vânătai frecventw: „vânătăi” care apar fără motiv
Febra persistentă peste 37,5°C
Infecții virale sau bacteriene repetate: angină, gripă

Și, de asemenea, mai rar, putem observa dureri osoase sau articulare (copilul are probleme in menținea echilibrului), tulburări digestive (copilului nu îi este foame, el se plânge de dureri de stomac), tulburări de vedere (copilul vede ușor estompat) sau crize epileptice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img