joi, 25 aprilie, 2024

Cand anunta durerile de umar ca faci infarct sau atac cerebral: La ce sa fii atent

Distribuie:

Publicat:

Umărul este o articulație complexa, fiind alcătuit din două articulații distincte: articulația glenohumerala (dintre humerus și omoplat) și articulația acromio-claviculara (dintre acromion și claviculă).

Articulația este acoperită de un grup de mușchi și tendoane, numită coafă rotatorie, aceasta ajutând la mișcarea umărului în diferite direcții.

Cauze nebănuite care provoacă dureri de umăr

Este mai probabil să aveți probleme cu umerii pe măsură ce îmbătrâniți, mai ales după vârsta de 60 de ani. Acest lucru se întâmplă pentru că țesuturile moi din jurul umărului tind să se uzeze și să se degradeze odată cu înaintarea în vârstă.

„Un umăr dureros poate avea o patologie ai cărei factori pot fi neaștepați. Principalii factori de risc în apariția capsulitei adezive (termenul medical pentru sindromul umărului dureros) sunt diabetul și leziunile suferite la nivelul umărului.” spune dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, traumatologie și medicina sportivă

Medicul mai precizează că intervențiile chirurgicale la umăr pot declanșa apariția capsulitei adezive, dar și contractura Dupuytren, o afecțiune care presupune formarea unor bucăți mici de țesut îngroșat la nivelul mâinilor și degetelor sau tendinita calcificantă, afecțiune care implică mici depozite de calciu depuse pe tendoanele umărului, potrivit smartliving.ro.

Dureri de umăr din cauza unui atac cerebral sau infarct

Pe de altă parte, vinovate de favorizarea apariției umărului înghețat sunt și afecțiunile cardiovasculare, dar și accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau afecțiunile tiroidei.

Alte cauze ale durerii de umăr includ:

artrită,

cartilaj rupt,

fractură de coafă rotatorie,

tendoane inflamate,

pinteni osoși (proiecții osoase care se dezvoltă de-a lungul marginilor oaselor),

compresia unui nerv de la gât sau umăr,

o fractură a unui os din umăr sau brat,

umăr dislocat,

leziuni cauzate de utilizarea excesivă sau de o mișcare repetitivă,

leziuni ale măduvei spinării,

infarct.

Vremea rece oferă mediul perfect pentru intensificarea simptomelor acestei patologii, lucru valabil, de altfel, în majoritatea patologiilor reumatologice.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img