sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cand arzi cele mai multe calorii in timpul unei zile

Distribuie:

Publicat:

Cercetarea a constatat ca, atunci cand se odihnesc, oamenii ard cu aproximativ 10% mai multe calorii dupa-amiaza tarziu si seara devreme, comparativ cu dimineata devreme.

Aceeasi activitate facuta la momente diferite ale zilei arde un numar diferit de calorii, lucru care i-a surprins pe oamenii de stiinta. Noile descoperiri ar putea explica de ce persoanele care muncesc noaptea si alte persoane care nu respecta un program regulat prezinta un risc mai mare de obezitate. Astfel de programe nu se aliniaza in mod obisnuit cu ceasurile interne ale oamenilor, care spun organismului cand sa doarma si cand sa manance.

Este posibil ca alimentele consumate atunci cand corpul are nevoie de mai putina energie sa te faca sa iei in greutate. Desi noul studiu nu a testat in mod special aceasta idee, in general oamenii se ingrasa atunci cand consuma mai multe calorii decat ard.

Pentru noul studiu, cercetatorii au vrut sa examineze modul in care ceasul intern al orgnismului a afectat metabolismul, separat de nivelurile de activitate ale oamenilor, de programul de somn sau de obiceiurile alimentare. Pentru a face acest lucru, au recrutat sapte voluntari. Acestia si-au petrecut mai mult de o luna intr-un laborator, fara sa stie ce ora a zilei era. Salile de laborator nu aveau ceasuri sau ferestre, iar participantii nu au avut acces la telefoane sau la internet. in plus, oamenilor li s-au atribuit programe specifice cand ar trebui sa doarma, sa se trezeasca si sa manance. in fiecare seara se culcau cu 4 ore mai tarziu decat cu o noapte inainte si au urmat acest obicei timp de trei saptamani. Aceste schimbari ale programului sunt cele pe care le-ar experimenta o persoana daca ar calatori pe intregul glob intr-o saptamana.

Din cauza faptului ca faceau echivalentul inconjurului lumii in fiecare saptamana, ceasul intern al corpului lor nu putea tine pasul. Acest lucru a facut ca ceasul corpului sa oscileze in propriul ritm sau a ramas la fel, fara a se baza pe indiciile externe. Acest lucru le-a permis oamenilor de stiinta sa masoare rata metabolica la diferite ore biologice ale zilei. Timpul biologic se refera la timpul potrivit ceasului intern al unei persoane, indiferent de ora reala a zilei sau daca o persoana este treaza sau doarme.

Studiul a descoperit ca energia de care au nevoie oamenii (sau caloriile pe care le ard) este cea mai scazuta in timpul noptii biologice tardive, cand oamenii se confrunta cu o scadere a temperaturii corpului. Energia necesara este la cel mai ridicat nivel dupa 12 ore, in dupa-amiaza / seara biologica. in general, participantii au ars aproximativ 130 de calorii seara si dupa-amiaza. Studiile viitoare ar trebui sa studieze daca aceste schimbari periodice in rata metabolica a odihnei contribuie la cresterea in greutate in randul persoanelor care nu au un program regulat.

Deocamdata, persoanele care incearca sa slabeasca ar trebui sa incerce sa mentina un program regulat de somn si un program alimentar, acestea fiind importante pentru sanatatea generala. Oamenii de stiinta vor sa analizeze si modul in care apetitul oamenilor si raspunsul la produsele alimentare variaza in timpul zilei, precum si modul in care programul de somn influenteaza aceste raspunsuri. sursa: eva.ro

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img