marți, 23 aprilie, 2024

Cand este eficienta terapia rece-cald

Distribuie:

Publicat:

Terapia rece-cald se refera la un tratament care alterneaza apa calda cu apa rece. Este vorba despre dusurile calde si reci care sunt folosite în scop terapeutic, prin variatia temperaturii apei. Aceasta reprezinta o metoda de hidroterapie foarte eficienta pentru ameliorarea durerii mai ales în zona cefei dar si în alte parti ale corpului. De asemenea dusul alternativ are si alte indicatii în tratamentul unor afectiuni ale organismului.

Un masaj cu apa în zona cefei ajuta în calmarea durerii si detensionarea acesteia. Aceasta zona este de multe ori rigida si astfel apar dureri locale care prin masaj si hidroterapie sunt ameliorate. Un dus cald si rece timp de 7 minute este un bun remediu pentru detensionarea acestei zone. Dusul cald trebuie sa fie cu apa la temperatura de 34-39 grade Celsius, cel racoros sa aiba apa la temperatura de 22-34 grade Celsius, iar cel rece va avea apa la temperatura de 17-22 grade Celsius. Întotdeauna este recomandat sa se porneasca de la dusul cald, de la temperatura de 39 grade Celsius si sa se scada treptat spre limita de 17 grade Celsius. Desigur aceste temperaturi pot fi stabilite de fiecare persoana în parte în functie de sensibilitatea pielii la cald si rece. Nu sunt indicate niciodata variatii bruste de temperatura.

Dusurile calde, racoroase si reci alternative sunt indicate în tratamentul celulitei, îngrosarii taliei si picioarelor, flascitatii pielii, obezitatii, durerilor de ceafa, incapacitatii de efort, indiferentei, tristetii, timiditatii, somnolentei, sensibilitatii la afectiuni respiratorii, ipohondriei, lipsei de interes pentru viata sexuala, apetitului marit. Dusurile cu alternari rapide cald-rece sunt bune pentru combaterea somnolentei, obezitatii, indigestiei, lipsei de entuziasm, sedentarismului, sinuzitei.

In ce consta terapia cu apa calda

Indicat este ca în astfel de tratamente variatiile de temperatura sa fie lente pentru a nu crea un stres în plus. În cazuri de supraponderabilitate, celulita accentuata, flascitate generala sunt recomandate variatii medii sau mari ale temperaturii apei. Alte avantaje ale terapiei rece-cald au persoanele care se confrunta cu stari de insomnie, cefalee, tulburari endocrine, sedentarism, varice, obezitate, celulita, picioare grele, talie groasa.

Tratamentul termic ajuta si în calmarea durerilor articulare. Un dus alternativ poate fi relaxant dupa o zi obositoare. În plus te scapa de rigiditate musculara, de durerile artritei, de dureri provocate de tensiunea din muschi si articulatii, îti îmbunatateste circulatia sangvina, te scapa de senzatia de arsura care apare atunci când picioarele, gleznele si gambele sunt umflate.

Dusurile calde si reci stimuleaza circulatia sângelui si întaresc sistemul imunitar al organismului. În caz de varice este indicat dusul cu apa rece la picioare, gambe, coapse, iar în plus se creeaza o senzatie de picioare usoare si o stare de bine, de parca esti mai odihnit. Pentru prevenirea si întârzierea formarii varicelor este indicata terapia rece-cald. Variatiile de temperatura apei trebuie sa fie mici sau medii. La început se face dus cu apa rece pâna la genunchi pentru a se obisnui pielea cu temperatura apei, iar jetul trebuie sa fie nu prea tare. Cand se trece la dusul cu apa calda se depaseste zona genunchiului si se aplica si asupra coapsei. Apoi se repeta tot procesul si cu apa rece. Timpul de tratament la un picior este de 25 de secunde. Când se foloseste apa rece nu trebuie insistat mai mult de 7 secunde. La final se sterg picioarele cu un prosop moale si se pun sosete în picioare. Apoi se sta în pat relaxat, cu picioarele putin ridicate si acoperite cu o patura.

Persoanele care nu trebuie sa foloseasca aceasta terapie rece si cald sunt cele care sufera de boli psihice grave, epilepsie, hipertensiune, ischemie cardiaca, care au avut un accident vascular cerebral, care sunt în stare de ebrietate sau în perioada de convalescenta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img