vineri, 19 aprilie, 2024

Cand este necesar un consult endocrinologic

Distribuie:

Publicat:

Sistemul endocrin are un rol extrem de important in buna functionare a organismului. Este compus dintr-o retea de organe si glande responsabile pentru producerea, stocarea si secretia de hormoni care ajuta la mentinerea si controlul functiilor vitale ale organismului, precum cresterea, reproducerea si nivelul de energie. Este foarte important sa urmaresti semnele si simptomele care pot indica prezenta unei afectiuni endocrinologice si sa poti discuta cat mai curand cu medicul tau endocrinolog in cazul in care acestea apar.

Endocrinologia este ramura  medicala care se ocupa cu  diagnosticarea si tratamentul afectiunilor glandelor endocrine – glande  specializate care secreta hormoni. Endocrinologia se ocupa de asemenea de tulburari de comportament alimentar de tip anorexia nervoasa, bulimie sau obezitate, patologii cu frecventa in crestere  in randul   adolescentilor. Afectiunile glandelor  endocrine sunt complexe,  pentru sustinerea diagnosticul fiind  necesare pe langa un examen clinic amanuntit, analize de  laborator specifice (determinari hormonale) cat si investigatii imagistice:

Ecografia tirodiana – pentru evaluarea dimensiunilor,  structurii, vascularizatiei tiroidei  si identificarea leziunilor de la nivelul parenchimului – noduli tiroidieni, precum si pentru  necesitatea continuarii investigatiilor cu scintigrafia tiroidiana sau punctia cu ac subtire. RMN, CT- pentru diagnosticarea tumorilor  hipofizare, suprarenale; Osteodensitometria (DEXA)  reprezinta  standardul de aur pentru determinarea densitatii mineral osoase. Aceste investigatii permit acuratetea si precocitatea diagnosticului,  initierea unei terapii tintite cat si monitorizarea raspunsului la tratament.

Una dintre bolile endocrine este sindromul ovarelor polichistice, o boală comună a sistemului endocrin, care afectează între 7% și 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă intre 15 și 45 de ani. Acest sindrom este o afecțiune asociată cu simptome ale menstruației neregulate, excesul de hormoni de sex masculin, precum și acnee și dificultatea de a rămâne însărcinată. Ele au un risc mărit de complicații metabolice cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img