joi, 28 martie, 2024

Cand vine vorba despre un tip de cancer, obiceiurile nesanatoase isi spun cuvantul. Insa nu toate: fumatul si bautul par sa nu conteze

Distribuie:

Publicat:

Obiceiurile nesanatoase pot mari riscul de cancer colorectal, iar un studiu recent a calculat chiar cu cat. In urma cercetarii, oamenii de stiinta americani au intocmit un scor, bazat pe aceste obiceiuri, dupa care pot calcula riscul unei persoane de a fi diagnosticata cu asa ceva. In cadrul studiului au fost analizati si monitorizati 30.000 de oameni, iar rezultatele au fost recent prezentate la o conferinta anuala a Aociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului.

S-au luat in calcul factori ca indicele de masa corporala, orele de miscare dintr-o saptamana, orele petrecute in fata televizorului in acelasi interval de timp, fructele si legumele consumate, cerealele, dar si carnea rosie sau procesata, consumul de alcool si fumatul, arata ziare.com, care citeaza Live Science.

La finele studiului s-a decis ca de departe cel mai mult conteaza indicele de masa corporala, a explicat Mark Guinter, autorul studiului. Apoi, la o distanta destul de mare, s-a situat consumul de carne rosie sau procesata.

S-au descoperit si trei biomarkeri asociati cu acest tip de cancer, iar acesti doi factori nu fac decat sa-i creasca. In schimb, alti factori, precum activitatea fizica, consumul cerealelor, a fructelor si legumelor, dar in mod ciudat si consumul de alcool si fumatul, scad nivelul acestor biomarkeri. S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img