vineri, 29 martie, 2024

Capsula spatiala ruseasca Soyuz MS-08 a fost scoasa la vanzare de Roscosmos (VIDEO)

Distribuie:

Publicat:

Agenţia rusă Roscosmos a anunţat că scoate la vânzare, în premieră, una dintre capsulele sale Soyuz, în condiţiile în care sectorul spaţial are de suferit de pe urma reducerilor bugetare şi a concurenţei internaţionale, relatează miercuri AFP.

"Corpul vehiculului de coborâre nr. 738 din misiunea Soyuz MS-08'' a fost scos la vânzare de Glavcosmos, filială a Roscosmos însărcinată cu promovarea agenţiei spaţiale, se arată într-un comunicat de presă emis în noaptea de marţi spre miercuri.

''Modulul de coborâre va fi o operă ideală pentru orice expoziţie publică sau privată având ca temă spaţiul'', a continuat Glavcosmos, care nu a specificat câţi bani intenţionează agenţia să strângă prin acest demers, scrie Agerpres.ro.

"Chestiunea legată de preţul navetei este un secret comercial'', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Glavcosmos, Evgheni Kolomiev.

Această capsulă, care a fost lansată de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, i-a transportat la Staţia Spaţială Internaţională pe cosmonautul rus Oleg Artemiev şi pe astronauţii agenţiei spaţiale americane NASA Drew Feustel şi Richard Arnold, la data de 21 martie 2018. Ei au revenit pe Pământ la bordul aceleiaşi navete, la 4 octombrie, acelaşi an.

Roscosmos nu a dorit să explice motivele din spatele acestei vânzări, o premieră pentru agenţie.

Sectorul spaţial – care a anunţat numeroase proiecte foarte ambiţioase – este subfinanţat şi are de suferit, atât de pe urma reducerilor bugetare recente de 150 miliarde de ruble (1,6 miliarde de euro), cât şi a concurenţei internaţionale în domeniile zborurilor cu echipaj uman şi al lansărilor de sateliţi.

Directorul Glavcosmos, Dmitri Loskutov, citat de agenţia Ria Novosti, nu a exclus scoaterea la vânzare şi a ''altor navete'' spaţiale.

Rusia a anunţat în ultimele luni mai multe proiecte majore menite să relanseze industria spaţială a ţării. Ea va trimite chiar şi o echipă de filmare pentru turnarea unui film de ficţiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în octombrie, înainte de a-i transporta pe orbită, în decembrie, pe miliardarul japonez Yusaku Maezawa şi pe asistentul său, Yozo Hirano. Costul primului proiect nu a fost dezvăluit, nici preţul pe care turistul spaţial îl va plăti pentru două bilete pe capsula spaţială Soyuz.

De asemenea, Roscosmos şi-a anunţat intenţiile de a construi propria staţie spaţială până în 2030 şi de a ridica o bază selenară, alături de China.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img