vineri, 19 aprilie, 2024

Care este tensiunea arteriala normala in functie de varsta

Distribuie:

Publicat:

Atunci cand inima bate, ea impinge sangele in corp pentru ca acesta sa fie oxigenat si hranit. In miscarea sa, sangele pune presiune pe vasele de sange, iar intensitatea acesteia se numeste „tensiune arteriala”. Daca tensiunea este prea mare, vasele de sange sunt fortate. Pe masura ce inaintezi in varsta si ele devin tot mai fragile, creste riscul de infarct si atac cerebral. 

Probabil stii deja ca tensiunea arteriala este exprimata de doua numere, dar cunosti semnificatia acestora? Primul numar (cel de sus) reprezinta tensiunea sistolica, acesta fiind nivelul cel mai ridicat de tensiune pe care il atinge sangele cand este pompat de inima. Al doilea numar (cel de jos) este tensiunea diastolica si reprezinta nivelul cel mai scazut de tensiune pe care il atinge sangele cand este impins de inima prin organism.

Cea mai periculoasa si raspandita problema este de departe hipertensiunea arteriala, care provoaca foarte multe decese in randul oamenilor trecuti de prima tinerete, pentru ca acestia au vase de sange mult mai sensibile, iar tensiunea marita le poate sparge. Iata mai sus un tabel care iti arata tensiunea arteriala normala pentru fiecare categorie de varsta! G.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img