vineri, 29 martie, 2024

Care sunt simptomele premenopauzei si ale menopauzei

Distribuie:

Publicat:

Premenopauza este perioada de dinainte de menopauza. Potrivit clevelandclinic.org, aceasta apare cu 8-10 ani inainte de menopauza, adica intre 30 si 40 de ani. Premenopauza este marcata de o scadere a nivelului de estrogen, principalul hormon produs de ovare, care poate avea fluctuatii in aceasta perioada, fapt ce duce la menstruatii neregulate si alte simptome neplacute.

Menopauza apare oficial atunci cand ovarele sintetizeaza putin estrogen, astfel incat nu se mai produc ovulele. Acest lucru duce la disparitia menstruatiei. Potrivit sursei citate anterior, menopauza poate fi diagnosticata atunci cand mestruatia nu mai apare deloc intr-un an.

Desi majoritatea simptomelor trec neobservate in cazul anumitor persoane, cei din jur cu siguranta vor observa schimbarile de dispozitie, dar si kilogramele care se acumuleaza in perioada acestei tranzitii. Iata care sunt simptomele premenopauzei:

– menstruatie neregulata;

– menstruatie neobisnuita in ceea ce priveste cantitatea de sange pierduta;

– sindrom premenstrual accentuat;

– durere in zona sanilor;

– luare in greutate;

– schimbari in ceea ce priveste parul (rarirea acestuia);

– puls crescut;

– dureri de cap;

– scaderea libidoului;

– dificultati de concentrare;

– pierderi de memorie;

– dureri musculare;

– infectii urinare;

– probleme legate de fertilitate (pentru femeile care vor sa ramana insarcinate).

Atunci cand nivelul de estrogen scade, incep sa apara si simptomele menopauzei. Acestea pot sa apara inca din timpul premenopauzei. Cele mai intalnite semne care iti indica ca esti la menopauza sunt:

– bufeuri;

– transpiratie in timpul noptii;

– depresie;

– anxietate si iritabilitate;

– schimbari de stare;

– insomnie;

– oboseala;

– piele uscata;

– uscaciune vaginala;

– urinari frecvente.

Premenopauza si menopauza pot duce si la cresterea colesterolului din sange. Din acest motiv, femeile care sunt la postmenopauza au un risc mai ridicat de boli de inima. Acestea trebuie sa isi masoare colesterolul cel putin o data pe an.

sursa: divahair.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img