joi, 28 martie, 2024

Cartofii dulci au de 1000 de ori mai multa vitamina A decat cartofii normali

Distribuie:

Publicat:

Cartofii dulci exista in mai multe varietati de culori, adica portocalii, violet, galben si alb. Acestia sunt bogati in caroten si contin mult mai multa vitamina A decat cartofii albi. Iata de ce ar trebui sa incluzi cartofii dulci in dieta ta! Motivele pentru care ar trebui sa incluzi cartoful dulce in alimentatia ta

Te intrebi care este valoarea nutritiva a cartofilor dulci? Acestia contin vitaminele B2, B6, C si e, mangan, cupru, fier, folati, fibre, calciu, acid pantotenic, au un continut scazut de zahar. Cand vine vorba de proprietatile de vindecare ale cartofului dulce, acestea te vor uimi. Iata cateva dintre ele!

1. Reduce inflamatia. Cartofii dulci au un continut ridicat de antioxidanti, care sunt importanti in lupta impotriva inflamatiei, frecventa in boli precum artrita, guta si astmul.

2. Reduce durerea. Beta-carotenul prezent in cartoful dulce furnizeaza o putere antiinflamatorie, astfel incat acesta sa poata ajuta pe cale naturala la reducerea durerii, in locul medicamentelor.

3. Regleaza nivelul de zahar din sange. Cartoful dulce este cunoscut pentru faptul ca mentine concentratia de zahar din sange si insulina la un nivel echilibrat si pentru faptul ca reduce rezistenta la insulina, ceea ce este ideal pentru diabetici.

4. Calmeaza tractul digestiv. Fibrele din cartofii dulci sunt cunoscute pentru accelerarea metabolismului, pentru imbunatatirea digestiei, pentru reglarea miscarilor intestinale si pentru prevenirea cancerului de colon.

5. Este benefic pentru fetus. Folatii din cartoful dulce ajuta la construirea celulelor si tesuturilor puternice pentru fetus.

6. intareste sistemul imunitar. Consumul de cartofi dulci regulat este cunoscut pentru intarirea sistemului imunitar si pentru preventia infectiilor si virusurilor. 

7. Scade riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale si a problemelor cardiace. Potasiul prezent in cartofii dulci este un mineral care are puterea de a reduce riscul de accidente vasculare cerebrale si infarct miocardic prin echilibrarea electrolitilor si fluidelor din organism si prin imbunatatirea functiei cardiace si a tensiunii arteriale.

8. Reduce stresul. Stresul excesiv poate avea un impact negativ asupra nivelului de potasiu, de aceea poate ca ar trebui sa consumi mai multi cartofi dulci. Acestia vor regla bataile inimii si vor furniza mai mult potasiu. De asemenea, vor incuraja fluxul de oxigen catre creier.

9. Reduce crampele musculare. Atunci cand organismul nu are suficient potasiu, esti mai expus la crampe musculare si potentiale raniri, mai ales daca faci miscare in mod regulat. Asigura-te ca mananci cartofi dulci pentru a creste nivelul de energie si pentru a scadea riscul de crampe.

Alege varietatile mai inchise de cartofi dulci, deoarece acestea au un continut mai mare de beta-caroten. Cartofii ar trebui sa fie fermi la atingere si sa nu aiba portiuni verzi, deoarece acestea sunt toxice. tine-i intr-un loc deschis, intunecat si racoros si, cel mai important, evita pungile de plastic si frigiderul. Asigura-te ca ii gatesti in termen de 10 zile de cand i-ai cumparat. Acestia pot fi preparati in acelasi mod in care gatesti cartofii albi. Coaja lor este extrem de hranitoare, asa ca o poti lasa pe cartofi, dar asigura-te ca indepartezi murdaria cu o perie. sursa: eva.ro
G.T.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img