vineri, 19 aprilie, 2024

Cat de des trebuie realizat testul Papanicolau

Distribuie:

Publicat:

Diagnosticarea cancerului de col uterin este deosebit de importanta pentru sanatatea femeilor. Conform cercetarilor actuale ale Societatii Americane de Obstetricieni si Ginecologi (ACOG)  femeilor le este recomandat sa realizeze un test Papanicolau la fiecare doi ani incepand cu varsta de 21 de ani. Dupa varsta de 30 de ani, poti scadea frecventa la fiecare trei ani daca rezultatele anterioare ale testelor au fost bune si daca sistemul imunitar nu a fost slabit de un virus sau o afectiune de sanatate recenta.

Alte organizatii, precum Societatea Americana pentru Cancer, recomanda ca femeile de peste 30 de ani sa fie testate folosind o combinatie de Papanicolau traditional si test HPV (papilomavirus uman). Potrivit unui studiu publicat recent in revista Lancet Oncology, acest teste, poate detecta leziuni cervicale anormale mai devreme si mai precis decat testul Papanicolau de unul singur, noteaza descopera.ro.

Desigur sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina modul in care testul HPV ar trebui incorporat in programul de screening, insa expertii spun ca nu este posibil totusi sa inlocuiasca testul Papanicolau prea curand. Pana acum, atat ACOG cat si Serviciul de Preventie din S.U.A. declara ca testul Papanicolau este cel mai bun pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Testul Papanicolau este indicat pentru detectarea modificarilor precanceroase precoce la nivelul colului uterin. Aceste modificari pot fi tratate cu usurinta, reducand astfel semnificativ riscul de progresie a cancerului de col uterin.A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img