vineri, 19 aprilie, 2024

Cat de periculoasa este o deshidratare de doar 1%

Distribuie:

Publicat:

Cand simti senzatia de sete esti deja deshidratat. Cercetarile arata ca o deshidratare de doar 1% afecteaza negativ starea de spirit, atentia, memoria si coordonarea motoare. Datele privind deshidratarea la om sunt putine si contradictorii, dar se pare ca fluidul tesutului cerebral se imputineaza odata cu deshidratarea, reducand astfel volumul creierului si afectand temporar functia celulara.

La pierderea apei din organism sangele devine mai concentrat si, la un moment dat, se genereaza o comanda catre rinichi pentru a retine apa. Rezultatul: urinezi mai putin. Cu cat este mai gros si mai concentrat sangele, cu atat incearca mai mult sistemul cardiovascular sa compenseze aceasta deficienta prin cresterea ritmului inimii (pentru a mentine presiunea normala la nivelul vaselor de sange). Atunci cand un organism deshidratat este “fortat” (exercitiu fizic intens sau temperaturi mari), riscul de epuizare si lesin, atunci ca nd te ridici repede, creste.

Deficitul de apa impiedica incercarile organismului de a regla temperatura corpului, ceea ce poate cauza hipertermie (adica o temperatura a corpului mult peste cea normala).

La nivel celular deficitul de apa apare ca urmare a “imprumutarii” unei parti pentru alte functii ale organismului (de exemplu, pentru a completa deficitul din sange).

Cum ne ferim de deshidratare

Cata apa ar trebui să bem?
Cantitatea de apa recomandata depinde de mai multi factori, cum ar fi compozitia corpului, metabolismul, dieta, climatul si echiparea.
Prima recomandare oficiala privind consumul de apa s-a facut in anul 2004. Conform Institutului de medicina cantitatea recomandata de apa pentru un adult este intre 2,7 si 3,7 litri pe zi. in jur de 80% din apa ar trebui obtinuta din lichidele ingerate (apa, cafea, sucuri, alcool etc.), iar restul de 20% din alimentele consumate. Desigur, aceste cifre reprezinta doar un ghid orientativ.

Semnele si cauzele deshidratarii la bebelusi

Iata cum sa-ti monitorizezi nivelul de hidratare:
1. Cantareste-te in mod constant (de exemplu, in fiecare dimineata, dupa ce te-ai dat jos din pat) si mentine-ti greutatea constanta (cu o abatere de 1%).
2. Monitorizeaza-ti urina. Ar trebuie sa urinezi de cel putin 3 ori pe zi, iar urina ar trebui sa aiba o culoare deschisa si fara un miros puternic.
3. Aminteste-ti sa bei pe timpul zilei. Consumul de fluide ar trebui sa previna aparitia senzatiei de sete.

sursa: scientia.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img