vineri, 19 aprilie, 2024

Cat de periculoase sunt loviturile pentru dintii copiilor si ce trebuie sa faci imediat

Distribuie:

Publicat:

Traumatismele sunt accidente frecvent intalnite in randul copiilor si pot avea loc in orice moment, la orice varsta, in timpul jocului, in timpul activitatilor sportive. Acestea pot leza coroana dintelui, radacina acestuia, procesul alveolar (osul), gingia si chiar tesuturile moi (buzele, limba).

Astfel de accidente pot duce la fracturarea unui fragment din coroana dintelui, cu sau fara afectarea pulpei dentare, pot duce la mobilitatea dintelui, pot intruza (infunda) dintele inapoi in os, total sau partial, sau acesta poate fi avulsionat, explica pentru ziare.com doctorul Cristina Tanase.

Pentru a preveni astfel de accidente, este indicata o supraveghere atenta a copiilor mici, folosirea metodelor de protectie – casca (la ski, trotineta, bicicleta), a gutierelor in cazul copiilor ce practica sporturi (mai ales cele de contact).

De cele mai multe ori, traumatismele dentare pot fi tratate, dar este bine de stiut ca pot aparea si complicatii ale acestora. Primul lucru, in cazul unui astfel de accident, trebuie verificat daca exista leziuni ce ii pot afecta starea de sanatate generala (de exemplu hemoragii ale tesuturilor moi), sau fragmente dentare sau de corpi straini ce le pot obstrua caile respiratorii.

Urmatorul pas este recuperarea fragmentului dentar sau dintelui si pastrarea in conditii sterile si de hidratare (ser, lapte) pana cand se ajunge in urgenta la medicul stomatolog. Cu cat se ajunge mai repede, cu atat sansele sa poata fi salvat dintele sunt mai mari. Cei mai afectati dinti sunt cei din zona frontala, fiind cei mai expusi.

Traumatismele dentare au nevoie de tratament de urgenta si nu trebuie temporizate, deoarece pot aparea atat complicatii locale, cat si unele generale, care le pot afecta starea de sanatate. Pe langa afectarea functionalitatii, a fizionomiei, a mugurilor dintilor permanenti (in cazul traumatismelor provocate la nivelul dintilor temporari), acestea pot afecta emotional copilul.

In functie de tipul traumatismului, medicul stomatolog va decide, dupa examenul clinic daca este nevoie de radiografii sau alte teste ce pot confirma diagnosticul, si atitutudinea terapeutica.

Semnele ce urgenteaza prezenta la medicul stomatolog:

● durere sau sensibilitate (la cald, rece sau presiune);
● dintele este fracturat, mobilizat sau chiar avulsionat;
● sangerare, de la nivelui gingiei, limbii sau tesuturilor moi;
● dificultate la inghitire sau respiratie greoaie;
● febra sau semne de inflamatie, hematoame si tumefieri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img