miercuri, 24 aprilie, 2024

Cat de periculosi pot fi cozonacii din magazin. Culoarea galbena nu e de la galbenus, ci de la un E

Distribuie:

Publicat:

In brutariile traditionale si acasa, nu avem dubii cum se face cozonacul: amestecam faina cu lapte si oua proaspete, punem zahar, cacao si nuci dupa gust. Aluatul se framanta, se odihneste si prinde apoi viata, toropit la cuptor.
 
La fel de bine se prezinta insa si cand e facut in comert. Diferenta este ca suntem pacaliti de lecitina, praf de oua, arome de vanilie, sare de lamaie – esteri, mono-esteri si gliceride. Produsul final miroase bine si are gust bun. Cate de recomandat este pentru consum? Facem imediat comparatia nutritionala!
Un cozonac proaspat, frumos colorat in galben. Il luati de la supermarket…. Galbenul se numeste tratrazina sau E 102. E cel mai toxic dintre toti aditivii de piata. Pe cei mici in special e recomandat sa ii feriti de expuneri. In copilarie, acest agresor perturba sistemul imun, deoarece cei mici nu au sistemele enzimatice suficient dezvoltate, astfel ca este si mai toxic.

Am mers intr-o brutarie. De o parte si de alta a mesei punem un expert in industria alimentara si un brutar care exclude orice ingredient chimic.

Conf. dr. ing. Alina Simion, Facultatea de chimie aplicata: “Noi ne gindim, ca si nespecialisti ca ouale au rolul de ingredient si contribuie la gust. Cel mai important rol au oualelor este acela de a fi fi sursa de lecitina”.

Lecitina leaga toate ingredientele. O gasim, in mod natural, in galbenus. O fabrica sintetic toata industria alimentara si o numeste emulgator. Alaturi de ea, gasim inca 7 clase de emulgatori. Toate se gasesc in… cozonac. Ei prelungesc durata la raft a produsului.

Un an frumos ambalat tine un cozonac pe care il luati acum din supermarket. Mizam si zaharuri. Zaharul atrage apa si cristalizeaza, asa ca prajiturile industriale vin cu un amestec de siropuri din fructoza, glucoza, amidon. Efectul lor asupra pancreasului e acelasi. Il forteaza. Totusi, sunt zaharuri naturale. In umplutura insa puteti gasi indulcitori: zaharina, acesulfam, aspartam, ciclamat, sucraloza. Creierul simte dulce, pancreasul nu. E stimulat degeaba si astel se inflameaza. Zaharul e deci mai putin periculos decit…. indulcitorii.

Multi dintre acesti aditivi aupotential toxic ridicat. Cu toate acestea, intr-un produs, fiecare aditiv e in doze de 100 de ori mai mici decit doza toxica. Dar nu va calculeaza nimeni citi aditivi luati intr-o zi de sarbatoare. Din tot ce mincati.
Radu Niculescu vinde cozonaci de casa in care ingredientele sunt 100 % naturale. Fabrica inclusiv zahar vanilat. Acesta contine interiorul unei pastai de vanilie si zahar. Pliculetul de zahar vanilinat este un produs 100% sintetic.
Asadar cozonac ca la mama acasa contine faina – creste inclusiv cu faina integrala – maia, lapte, galbenus de ou, zahar, nuca si ceva cacao. Dureaza mult si costa la fel. Termen de valabilitate – 3 zile.

sursa

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img