miercuri, 24 aprilie, 2024

Caz medical rar: O femeie nu simte durerea, iar oamenii de stiinta tocmai au descoperit de ce

Distribuie:

Publicat:

Jo Cameron, in varsta de 71 de ani, i-a uimit pe medici, recuperandu-se in timp record dupa mai multe interventii destul de dificile. In plus, nu a avut dureri si nici nevoie de calmante. Dandu-si seama ca au de-a face cu un caz special, medicii au supus-o unor teste si au descoperit ca exact asa stateau lucrurile.

Femeia are o mutatie genetica rara, care o ajuta sa nu simta aproape deloc durerea. Nu numai ca e un caz rar, dar cu ajutorul ei, oamenii de stiinta pot crea tratamente menite sa inlature mai eficient durerea, arata ziare.com, care citeaza The Guardian.

Jo Cameron a suferit multe operatii si episoade dureroase in viata ei: a avut membrele rupte, a nascut, a suferit interventii chirurgicale etc.. Aproape ca nu a avut nevoie de calmante. In unele cazuri, chiar nu i s-a administrat nimic, pentru ca pur si simplu nu era nevoie.

Cameron, fosta profesoara, din Inverness, Scotia, mai are niste ciudatenii: niciodata nu intra in panica si nu se streseaza. E pur si simplu vesela, fericita si putin uituca. Dar aceste caracteristici au fost puse pana acum pe seama caracterului si personalitatii sale. Poate si varstei. In afara de faptul ca e vegana, femeia nu are obiceiuri diferite de restul femeilor de varsta ei.

Prima oara cand si-a dat seama ca e diferita a fost la 65 de ani. Avea probleme cu un sold, insa medicii o tot trimiteau acasa, pentru ca nu avea deloc dureri. Insa femeia mergea cu dificultate. Simtea pur si simplu ca acesta ii aluneca. Radiografia a ingrozit medicii.

I-a fost inlocuit soldul, iar a doua zi nu a avut nevoie decat de doua pastile de paracetamol. Cat timp era in spital, medicii au observat si ca mainile sale erau deformate de osteoartrita. Au programat-o imediat pentru operatie, o procedura care ar fi trebuit sa fie ingrozitor de dureroasa. Insa Cameron aproape ca nu a simtit nicio durere, ceea ce, din nou, a atras atentia medicilor.

Dandu-si seama ca au de-a face cu un caz special, acestia i-au studiat ADN-ul. Au descoperit doua mutatii. Ambele opresc durerea si anxietatea, dand o stare de fericire si, in mod interesant, de uitare. Tot ele ajuta ranile sa se vindece foarte repede.

Cand toate acestea i-au fost comunicate femeii, multe au inceput sa aiba sens. Si-a amintit cum, la 8 ani, si-a rupt o mana, dar nu a spus nimanui timp de mai multe zile, pana cand a devenit vizibil ca avea o problema doar privindu-i membrul.

Apoi, putea manca ardei iuti fara a simti vreun disconfort. In plus, dupa un accident de masina, cand un alt sofer intrase in vehiculul ei, scotandu-l in decor, Cameron s-a strecurat afara dintre fiarele contorsionate si a mers sa-l consoleze pe soferul vinovat, care era in stare de soc. Abia apoi a vazut ca si ea avea rani.

"Am fost amuzata cand mi-au spus (despre mutatii – n.red.) ", a admis femeia. Mama sa simtea durerea normal. Nici fiica ei nu e speciala fata de restul lumii, din acest punct de vedere. Insa fiul ii seamana. Nu ia calmante niciodata si adesea isi arde cavitatea bucala din cauza ca bea lichide prea fierbinti sau consuma alimentele la o temperatura prea ridicata. Se crede ca femeia a mostenit mutatiile de la tatal ei. S.F.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img