miercuri, 24 aprilie, 2024

Ce activitate le asigura femeilor longevitatea

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii olandezi au descoperit ca activitatea fizica nu doar ca este foarte sanatoasa, dar creste sansele femeilor cu 21% de a atinge varsta de 90 de ani. Specialistii amintesc ca alti factori care au jucat un rol important in longevitatea subiectilor au fost lipsa fumatului si a consumului excesiv de alcool.

Femeile care fac cel putin o ora pe zi miscare au sanse mult mai mari de a atinge varsta de 90 de ani decat cele care aleg un stil de viata sedentar, potrivit unui studiu desfasurat de cercetatorii olandezi, scrie adevarul.ro, care citeaza The Independent. Realizata la Departamentului de Epidemiologie de la Centrul Medical Maastricht din Olanda, analiza a vizat modul in care dimensiunea corporala si activitatea fizica zilnica a femeilor si a barbatilor pot afecta longevitatea. Oamenii de stiinta au analizat 120.000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 68 si 70 de ani, care au furnizat informatii in 1986 cu privire la numarul de activitati fizice pe care le desfasoara zilnic, kilograme si inaltimea pe care o au. 

Acestia au fost monitorizati pana cand au ajuns la varsta de 90 de ani sau pana cand au decedat, dupa caz. Astfel, cercetatorii au descoperit ca femeile care fac intre 30 si 60 de minute de activitate fizica pe zi au cu 21% mai multe sanse sa atinga varsta de 90 de ani. Pe de alta parte, barbatii care fac 90 de minute de activitate fizica pe zi isi cresc cu 39% sansele de a ajunge la varsta de 90 de ani, in comparatie cu cei care fac mai putin de o jumatate de ora pe zi miscare. Specialistii amintesc ca alti factori care au jucat un rol important in longevitatea subiectilor au fost lipsa fumatului si a consumului excesiv de alcool. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img