vineri, 29 martie, 2024

Ce afectiuni poate declansa colesterolul marit

Distribuie:

Publicat:

În majoritatea cazurilor, colesterolul crescut reprezinta o problema „silentioasa”. În mod normal, nu cauzeaza niciun simptom. Multi oameni nici nu realizeaza ca au colesterolul marit decat la testul de sange sau atunci cand ajung la complicatii, precum infarct sau accidente vascular cerebral. Nu este indicat ca o persoana sa stea mult timp cu valorile de colesterol ridicate întrucat organe precum stomacul, ficatul si rinichii pot fi afectate, nu doar sistemul cardiovascular. Colesterolul mare în sarcina este un lucru natural si întalnit frecvent, asa ca nu ar trebui sa fie un motiv de îngrijorare.

Nivelul de colesterol din sange poate fi verificat foarte usor, prin banalele analize de sange. Fa-ti o programare si mergi la medic (în general, problemele legate de colesterol sunt tratate în zona de Diabet si Nutritie, un departament ce tine de Medicina Interna) pentru a afla, pe baza analizelor, nivelul total de colesterol, colesterolul LDL, colesterolul HDL si trigliceridele (acestea sunt servicii medicale de baza platite de stat).

Ca sa te pregatesti de recoltare, medicul te va sfatui sa nu bei sau sa mananci nimic cu 12 ore înainte de analize. Rezultatele le vei primi dupa 1-2 zile iar analizele vor indica daca ai un nivel prea mare, prea mic sau normal al colesterolului. Doctorul se va ocupa de interpretarea rezultatelor însa daca ai orice fel de nelamuriri în privinta unor termeni care îti sunt necunoscuti întreaba cu încredere. Pe baza rezultatelor analizelor (este posibil ca medicul sa îti recomande efectuarea unui nou set de analize daca ceva pare incert), doctorul îti va recomanda o serie de medicamente si îti va spune ce alimente ar trebui sa consumi si ce alimente sa eviti. Bineînteles ca efectuarea regulata a testelor este obligatorie daca doctorul pune un diagnostic de hipercolesterolemie.

Un nivel prea mare al colesterolului LDL (“rau”) a fost dezbatut ani la randul. Pentru ca medicina a evoluat, astazi se poate stabili cu mai multa precizie care sunt efectele negative asupra sanatatii. Mai jos sunt cateva dintre afectiuni generale care apar ca urmare a colesterolului marit:

Probleme cardiovasculare. Pe masura ce nivelul colesterolului creste, acesta se depune pe artere iar aceste vase de sange, ajung, în timp, sa fie mai putin flexibile. Depunerea colesterolului pe artere poarta numele de arterioscleroza iar o consecinta a acestei boli este si faptul ca sangele trece mai greu prin artere, deci inima trebuie sa lucreze mai mult pentru ca sangele sa ajunga la toate tesuturile, organele si sistemele organismului. Atunci cand colesterolul continua sa se depuna pe artere fluxul de sange cu oxigen care ajunge la inima este încetinit si apare angina; lipsa unor masuri poate creste riscul de atac de cord li de alte afectiuni cardiace. De asemenea, acumularea de colesterol poate creste riscul de formare a cheagurilor de sange pe parcursul arterelor (care devin tot mai înfundate). Daca vasele de sange care ajung la creier ajung sa se înfunde poate aparea atacul vascular cerebral. Atunci cand excesul de colesterol împiedica fluxul sanguin normal spre intestine sau picioare apare fenomenul de boala arteriala periferica.

Probleme endocrine. Glandele producatoare de hormoni folosesc colesterolul pentru a produce hormoni importanti precum estrogenul, testosteronul sau cortizonul. Un nivel prea crescut al colesterolului creste nivelul hormonilor reproducatori, ai celor tiroidieni si a hormonilor de crestere.

Probleme ale sistemului nervos. Colesterolul este o componenta esentiala a creierului uman (acesta contine 25% din rezerva de colesterol a organismului). Acest tip de lipide sunt esentiale dezvoltarii si protejarii celulelor nervoase si asigura comunicarea dintre creier si restul organismului. Cu toate acestea, prea mult colesterol pe arterele care duc la creier creste riscul de atac vascular cerebral si poate cauza pierderi de memorie, dificultati locomotorii si în vorbire. De asemenea, unii medici spun ca un nivel crescut al colesterolului creste riscul de placa beta-amiliodala, un factor în aparitia bolii Alzheimer.

Probleme ale sistemului digestiv. Colesterolul este necesar digestiei pentru a produce bila – o substanta vitala în digerarea unor alimente si absorbtia nutrientilor la nivelul intestinelor (o anomalie de orice fel a colesterolului afecteaza inclusiv digestia). O cantitate prea mare de colesterol contribuie la formarea unor cristale care se concretizeaza în calculi biliare (pietre la vezica biliara), o afectiune manifestata prin durere acuta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img