vineri, 29 martie, 2024

Ce alimente trebuie sa consumi ca sa ai muschi puternici si sanatosi

Distribuie:

Publicat:

Dieta bogata in proteine, din surse animale sau vegetale, poate contribui la mentinerea muschilor mari si puternici pe masura ce oamenii imbatranesc, potrivit unui nou studiu publicat miercuri in revista stiintifica “The American Journal of Clinical Nutrition”.

Cercetarea efectuata in Statele Unite a demonstrat ca persoanele care au o alimentatie bogata in proteine au totodata si o masa musculara mai mare si cvadricepsi mai puternici — muschi situati pe partea anterioara a coapselor—, dupa cum arata autoarea principala a studiului, Kelsey Mangano, de la Universitatea Lowell din Massachusetts, informeaza Reuters.

Proteinele se gasesc in special in carne rosie, peste, pui, oua, lactate, vegetale, cereale si nuci. Institutul de Medicina recomanda adultilor consumul zilnic a circa 0,8 grame de proteine per kilogram corp — de exemplu, circa 56 de grame de proteine pe zi pentru o persoana sedentara care cantareste 70 de kilograme.

Si alte cercetari anterioare au ajuns la concluzia ca aceste substante protejeaza masa musculara si forta, insa pana acum nu se stia cu siguranta care era sursa cea mai sanatoasa de proteine, daca persoanele care isi iau proteinele in special din carne, spre exemplu, au mai multe beneficii decat cele care si le iau din surse vegetale.

In cadrul studiului recent, oamenii de stiinta au utilizat date de la 2.986 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 19 si 72 de ani, care au completat un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare intre anii 2002 si 2005. Dintre acestia, 82% isi luau cantitatea de proteine recomandata din alimentatia zilnica.

Cercetatorii au observat o legatura intre consumul de proteine si masa musculara si forta, acestea fiind mai insemnate in randul persoanelor care consumau o cantitate mai mare de proteine.

Subiectii cu cel mai mare aport de proteine in dieta consumau circa 1,8 grame per kilogram-corp in fiecare zi in comparatie cu 0,8 grame per kilogram-corp, in cazul celor care mancau cele mai putine proteine.

Oamenii de stiinta au observat ca sursa proteinelor nu modifica rezultatul — o persoana care consuma o cantitate mare de carne rosie, spre exemplu, avea aceleasi beneficii ca una care lua aceeasi cantitate de proteine din legume.

“De dietele bogate in proteine beneficiaza majoritatea indivizilor”, a declarat Mangano care a precizat ca acestea “pot fi utile pentru mentinerea masei musculare si a fortei, in special pe masura ce imbatranim”, potrivit Agerpres.

Intr-un studiu precedent, Kelsey Mangano si colegii sai au descoperit ca persoanele in varsta care isi luau cea mai mare parte din proteine din carnea rosie si din cea procesata “manifestau cea mai scazuta densitate osoasa in comparatie cu alte grupe”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img