vineri, 19 aprilie, 2024

Ce au in comun 80% dintre pacientii COVID-19. Este vorba de carenta unei vitamine/ STUDIU

Distribuie:

Publicat:

O cercetare recentă arată că 82% dintre pacienţii cu COVID-19 au lipsa vitaminei D, această carenţă fiind mai frecvent observată la bărbaţi decât la femei.

Studiul publicat în „Jurnalul de Endocrinologie Clinică & Metabolism” a monitorizat 216 de pacienţi internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander.

Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, subliniază că este important să fie identificată şi tratată deficienţa de vitamina D, mai ales în rândul grupelor de risc – persoanele în vârstă şi pacienţii cu comorbidităţi, scrie clickpentrufemei.ro.

Potrivit expertului, ar trebui recomandat tratamentul cu vitamina D pacienţilor cu COVID-19 care au niveluri scăzute ale acestei vitamine care este atât de importantă pentru sănătate.

Vitamina D stimulează absorbţia calciului şi a fosforului, elemente necesare pentru consolidarea oaselor şi a dinţilor, reducând riscul de apariţie a rahitismului şi a osteoporozei. Studiile au scos la iveală şi alte beneficii ale acestei vitamine. Astfel, ea pare să aibă un rol important pentru sistemul imunitar, protejându-ne de infecţiile virale.

Acest lucru ar putea explica şi de ce răceala şi gripa sunt mai frecvente iarna, când expunerea la soare, esenţială pentru sintetizarea vitaminei D, este redusă la maximum. S-a observat şi că persoanele care suferă de boli cronice, inclusiv de maladii autoimune (scleroză multiplă, poliartrita reumatoidă, psorizis) au un nivel mai mic al acestei vitamine. O posibilă explicaţie pentru acest lucru are legătură cu faptul că procesul inflamator consumă din vitamina D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img