joi, 28 martie, 2024

Ce boli poate semnala slăbitul brusc

Distribuie:

Publicat:

Slăbitul într-un timp scurt, fără a ţine o dietă, trebuie să ridice semne de întrebare. În unele cazuri, poate fi vorba despre o boală de prezenţa căreia probabil persoana în cauză nu ştie.

Dacă ai slăbit mult fără să ţii dietă, este bine să mergi la medic. Foto: Shutterstock

O cauză a slăbitului este subnutriţia, adică deficitul de substanţe nutritive de care organismul are nevoie. Potrivit unui studiu publicat în Medical Science Monitor, aproape jumătate dintre pacienţii internaţi în spitalele lumii nu sunt hrăniţi corespunzător sau riscă să fie subnutriţi. Acest lucru afectează sănătatea şi, de asemenea, duce la slăbit.

La tineri, un regim alimentar dezechilibrat explică malnutriţia, în vreme ce, la persoanele în vârstă, poate fi vorba despre pierderea poftei de mâncare. Slăbitul brusc poate fi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte existenţa unei boli. Sunt şi situaţii când pierderea kilogramelor apare, de exemplu, în perioade stresante.

Există cauze multiple

* Pierderea masei musculare. Potrivit Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză, pierderea de masă musculară începe de pe la 40 de ani şi se accentuează după 75 de ani.

* Cancerul. „Se știe că mai multe tipuri de cancer, inclusiv leucemia, cel pulmonar, pancreatic, de sân și de colon, provoacă o scădere în greutate inexplicabilă”, afirmă dr. Eyal Meiri, citat de selection.ca. Şi tratamentele pentru cancer (chimioterapia, radioterapia) pot determina pierderea poftei de mâncare sau au reacţii adverse (greaţă, vărsături), care intereferează cu hrănirea normală.

* Hipertiroidia. O pierdere în greutate inexplicabilă poate fi semn al bolii Basedow-Graves, afecţiune autoimună a sistemului endocrin, cea mai comună cauză a hipertiroidismului.

* HIV/SIDA. Infecţia cu virusul imunodeficien

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img