vineri, 29 martie, 2024

Ce boli risti daca bei apa de izvor din surse neverificate

Distribuie:

Publicat:

Apa microbiologic pura este cea pe care o gasiti in pet-urile ambalate. Contine bacterii, dar in cantitati atat de mici, incat sunt sanse reduse sa va imbolnaveasca, sustin specialistii. Nu acelasi lucru s-ar putea spune despre apele de izvor care provin din surse necontrolate si care, de multe ori, sunt apreciate drept foarte gustoase.

“Din punct de vedere microbiologic, apa potabila ar trebuie sa nu contina mai mult de 20 de bacterii per mililitru”, a declarat Octavian Popescu, microbiolog, Academia Romana.

Apa de la izvoare neverificate poate sa ajunga la o concentratie de cateva mii de bacterii, doar intr-un singur mililtru.
“Saptamana trecuta am adus o apa din judetul Olt care e foarte apreciata de localnici si are o concentratie de bacterii uriasa. Din punct de vedere microbiologic nu e potabila, totusi are un gust foarte placut”, a completat Octavian Popescu.

Boli produse de ape impure
Tocmai de aceea, chiar daca, in prealabil, nu v-a produs nicio infectie, o sursa de apa neverificata si necontrolata este in aceeasi masura un focar de infectie. Intr-un moment in care sunteti cu imunitatea la pamant, suferiti de o raceala, de exemplu, concentratia uriasa de bacterii pe care o puteti lua dintr-o astfel de apa poate sa determine boli grave.

E-coli si Salmonella sunt bacteriile cele mai prezente in apa neverificata. Pot provoaca infectii gastro-intestinale severe. Febra tifoida are aceeasi sursa. Debuteaza cu temperatura mare si letargie.

Dar si virusurile sunt prezente in ape neverificate. Ni se spune ca hepatita A este boala mainilor murdare. Numai ca virusurile hepatitice A si E sunt vehiculate prin surse de apa aparent potabile.

“Nu dau forme severe amenintatoare de viata, dar hepatita E la gravide poate imbraca forme fulminate care sa puna in pericol viata gravidei care se infecteaza cu acesta boala”, a declarat de dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.

Germenii se pot distruge prin fierbere, nitritii nu
Prin fierbere, cei mai multi germeni sunt ucisi. In cele mai multe cazuri, apa devine buna de baut. Ramane insa problema nitritilor, folositi in agricultura pentru a stimula cresterea legumelor. Din pacate, chimicalele ajung si in panza freatica. Sunt extrem de periculoase, mai ales in cazul celor mici, care risca sa faca boala albastra de fantana.

“Nou-nascutilor carora li se administreaza celebrul ceai din apa de fantana vor dezvolta o intoxicatie foarte grava, methemoglobinemia, care presupune tranformarea hemoglobinei din sangele lor in methemoglobina. Aceasta methemoglobina nu mai leaga oxigenul, deci copii respectivi vor deveni brusc cianoitici, albastri”, sustine prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica.

De asemenea, vor aparea semne de insuficienta respiratorie, iar asta este o urgenta medicala. Exista un singur antidot, care se administreaza in spital.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img