vineri, 29 martie, 2024

Ce boli se pot transmite prin sarut

Distribuie:

Publicat:

Oamenii se saruta in fiecare zi, pe tot globul. Cum ar putea un lucru atat de simplu, care implica afectiune sau iubire, sa transmita o boala? Ei bine, exista chiar mai multe boli transmisibile prin sarut. Iata cateva dintre acestea!

1. Herpesul. Cauzat de virusul herpes simplex, acesta este o rana care poate aparea pe orice parte a corpului, dar in special in jurul zonei buzelor si a gurii. Acesta persista, de obicei, timp de 7-10 zile si aproape toata lumea s-a intalnit cu aceasta problema cel putin o data in timpul vietii.

2. Mononucleoza. Aceasta este denumita boala sarutului. Cauzata de un virus numit Epstein-Barr sau EBV, se poate transmite prin saliva. Printre simptome se numara febra, umflarea ganglionilor limfatici si durerea in gat. In general, este o boala usoara care dispare singura.

3. Boala mainilor si gurii. Cauzata de un virus, aceasta boala poate duce la aparitia ulcerelor sau ranilor in interiorul sau in jurul gurii, eruptiilor de piele la nivelul picioarelor, mainilor sau posteriorului. Aceasta nu este o afectiune grava, insa este contagioasa si poate fi transmisa cu usurinta prin sarut de catre o persoana care este deja infectata.

4. Parodontita. Aceasta afectiune ataca gingiile. Gingia se simte inflamata si poate duce la slabirea dintilor. Desi este cauzata, in general, de igiena orala precara, poate fi cauzata si de sarutul persoanelor cu o igiena dentara slaba.

5. Meningita. Meningita virala, care este o versiune mai blanda a meningitei bacteriene este, de asemenea, una dintre bolile care se poate raspandi prin sarut. In timp ce poate fi dureroasa atunci cand este prezenta, se vindeca singura si, de obicei, nu este cronica.

6. Raceala. Sarutul reprezinta o modalitate usoara de a transmite raceala. Cauzata de un virus, poate persista mai mult de 4-5 zile si iti poate da o durere de cap oribila, precum si dureri in corp. Raceala obisnuita poate fi iritanta, dar nu cauzeaza probleme mai grave in cele mai multe cazuri.

7. Oreion. Oreionul este o boala contagioasa cauzata de un virus. Simptomele sale includ febra, pierderea poftei de mancare si umflarea glandelor salivare. Se poate contracta usor prin schimbul de saliva. Poate fi prevenit cu ajutorul unui vaccin.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img