vineri, 29 martie, 2024

Ce efect au asupra corpului tau ingredientele din bauturile energizante

Distribuie:

Publicat:

Exista cateva ingrediente comune intalnite in cele mai populare bauturi energizante si incercam sa aflam ce sunt si cum sau, dupa caz, daca acestea functioneaza pentru a va da energie.

Cofeina

stim cu totii ce este cofeina. Acesta este motivul pentru care suntem atat de obsedati de cafea, si este singurul motiv pentru care multi dintre noi ne ridicam din pat. Este, de asemenea, principala sursa de energie in bauturile energizante. O doza de energizant contine in medie 100-150 mg de cofeina, dar cantitatea depinde in functie de brand.

Taurina

Taurina este un aminoacid organic gasit in tesutul animal pe care oamenii de stiinta l-au descoperit in fierea de bou in anii 1820. Corpurile noastre pot produce taurina, si poate fi obtinut si din alimente precum carnea sau pestele (de asemenea, se gaseste in mod natural in laptele matern uman). in timp ce taurina este considerata a fi importanta in ceea ce priveste dezvoltarea corpului, nu exista dovezi reale ca taurina ofera energie.

Guarana

Guarana este o planta care creste in Amazon si produce fructe care contin cofeina, chiar mai mult pe portie decat cafeaua. Este continutul ridicat de cofeina care face ca aceste fructe tropicale sa fie un adaos natural in bauturile energizante. Atunci cand vedeti guarana pe lista de ingrediente din bauturile energizante, puteti sa cititi acest lucru drept “mai multa cofeina”.

Glucuronolactona

Exista unele zvonuri in mediul online despre posibilele pericole legate de glucuronolactona, dar acestea sunt nefondate. Glucuronolactona este de fapt o substanta chimica naturala produsa de organism (si se gaseste si in plante). Chiar daca glucuronolactona este un ingredient comun in bauturile energizante, efectele sale in ceea ce priveste energia raman necunoscute.

Vitamina B

Vitaminele B se manifesta in multe forme in bauturile energetice, cum ar fi niacina, acidul folic, riboflavina si cianocobalamina. Vitaminele B sunt frecvent utilizate pentru stimularea energiei, dar problema este ca daca nu aveti o deficienta de vitamina B, nu au un efect prea mare.

L-Carnitina

Acest aminoacid natural produs de ficat si rinichi afecteaza nivelurile energetice, motiv pentru care companiile de bauturi energizante il folosesc. Din pacate, cantitatea de L-carnitina gasita in cele mai multe bauturi energizante nu este suficient de mare pentru a avea vreun efect real. De asemenea, este neclar daca o cantitate suplimentara de L-carnitina fata de ceea ce corpul produce deja face sau nu o diferenta in ceea ce priveste energia.

Continutul ridicat de zahar din aceste bauturi joaca, de asemenea, un rol in stimularea nivelurilor de energie, deoarece glucoza este o sursa majora de energie pentru majoritatea celulelor din organism.

Asadar, atunci cand aveti nevoie de putina energie, alegeti mai bine o ceasca de cafea. Veti obtine cofeina de care aveti nevoie si voi decideti cat de mult zahar consumati.

sursa: gustarte.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img