joi, 25 aprilie, 2024

Ce este ginsengul, cum se foloseste si ce beneficii are

Distribuie:

Publicat:

Daca iti doresti o doza de energie, ginsengul este o alternativa excelenta la cafeina. In plus, aceasta planta este foarte bogata in vitamine si minerale. 

Ce este ginsengul? Ti-ai pus vreodata aceasta intrebare? Daca da, afla ca ginsengul este o planta medicinala cunoscuta pentru proprietatile sale regeneratoare. Acesta este una dintre cele mai bune surse de energie fizica, dar si mintala.

Consumul de ginseng este o optiune mai buna decat bauturile energizante, care nu sunt benefice sistemului nervos.

Afla din acest articol ce este ginsengul, cum se foloseste si care sunt beneficiile oferite. Cu siguranta vei fi uimit/a de numarul mare de afectiuni pe care le combate. Oboseala, stresul, anxietatea si depresia sunt doar cateva dintre ele. In plus, acest remediu nu are efecte secundare.

Ce este ginsengul?

Ginsengul este o planta foarte populara, mai ales in medicina traditionala chinezeasca si, in prezent, in Statele Unite. Acesta este bogat in complexul de vitamine B si in minerale, cum ar fi fier si zinc.

Exista mai multe specii de ginseng. Toate au proprietati terapeutice asemanatoare, insa cel mai cunoscut este ginsengul rosu, chinezesc sau asiatic (Panax ginseng). Acesta are o forma asemanatoare cu a matragunei.

Mai exista o specie destul de cunoscuta, si anume ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus), frecvent intalnit in aceasta regiune de pe teritoriul Rusiei. Acesta este util indeosebi la combaterea radiatiilor. In orice caz, ambele specii ofera beneficiile prezentate mai jos.

Beneficiile ginsengului

Adaptogen tonic
Consumul de ginseng stimuleaza corpul in diverse moduri, insa fara sa afecteze sistemul nervos, asa cum fac sucurile acidulate, bauturile alcoolice si cafeina. Ceaiul de ginseng iti imbunatateste randamentul, fara sa provoace suisuri si coborasuri. Prin urmare, aceasta bautura combate:

Stresul fizic si psihic, mai ales la studenti si sportivi.

Anxietatea si depresia usoara, intrucat este o planta adaptogena. Ginsengul regleaza functiile organismului si nivelul de energie.

Oboseala usoara si accentuata.

Starea de slabiciune si anemia.

Alte proprietati benefice
Ginsengul lupta si impotriva altor probleme de sanatate, cum ar fi:

Semnele imbatranirii, deoarece contine antioxidanti puternici.

Durerile de cap.

Menopauza (in special ginsengul siberian).

Hipertensiunea si hipotensiunea.

Problemele cu memoria, capacitatea de concentrare si invatarea, intrucat imbunatateste circulatia sangelui in creier.

Imunitatea slabita.

Problemele cardiovasculare, deoarece imbunatateste circulatia si scade colesterolul marit.

Hiperglicemia, prevenind rezistenta la insulina.

ADHD.

Disfunctia erectila si problemele de fertilitate la barbati (ginsengul asiatic).

Cum se foloseste

Ginsengul se gaseste in farmacii sau magazine naturiste sub forma de capsule sau tablete. Poti folosi si radacina in sine pentru a prepara ceaiuri medicinale.

Este foarte important sa consumi ginsengul dimineata. In caz contrar, te poti confrunta cu tulburari de somn.

Nu consuma acest remediu pe perioade lungi, fara pauze. Un tratament de una – doua saptamani este cea mai buna optiune. De exemplu, il poti urma atunci cand te pregatesti pentru o competitie sportiva sau o perioada stresanta. Daca trebuie sa continui tratamentul, fa o pauza de doua saptamani, apoi reia-l.

Nu consuma doze foarte ridicate, deoarece pot cauza o stare de agitatie.

La fel ca in cazul oricarui remediu natural, este indicat sa discuti cu un medic inainte de a incepe tratamentul, daca ai anumite probleme medicale sau nelamuriri.

Consumul de ginseng nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici copiilor. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img