vineri, 29 martie, 2024

Ce este osteoartrita? Cateva informatii de baza

Distribuie:

Publicat:

Osteoartrita in sine nu este considerata a fi o problema de sanatate grava, insa aceasta boala este notorie din cauza faptului ca afecteaza calitatea vietii pacientilor.

Osteoartrita intra in categoria de boli reumatice, care sunt numeroase si variate. Principala lor trasatura comuna este faptul ca afecteaza o parte a sistemului locomotor. Insa aceste boli difera in ceea ce priveste cauzele, evolutia si tratamentele disponibile. Descopera in cele ce urmeaza ce este osteoartrita!

Osteoartrita presupune pierderea progresiva a cartilajelor articulare din cauza uzurii. In general, aceasta problema este o consecinta a inaintarii in varsta, dar poate fi influentata si de alti factori. Osteoartrita este foarte frecventa in randul persoanelor trecute de 50 de ani.

De fapt, aceasta tulburare este una dintre cele mai raspandite boli reumatice. Conform datelor obtinute de Organizatia Mondiala a Sanatatii, aproximativ 28% dintre adultii cu varsta peste 60 de ani sufera de osteoartrita.

Se estimeaza ca, pana in anul 2020, osteoartrita va ocupa pozitia a patra in topul bolilor debilitante pe plan mondial. Citeste in continuare pentru a descoperi ce este osteoartrita, plus alte informatii interesante despre aceasta boala!

Cauzele osteoartritei
Osteoartrita se declanseaza atunci cand cartilajul unei articulatii se uzeaza si se deterioreaza. Cartilajul respectiv isi pierde elasticitatea si consistenta, grosimea sa reducandu-se treptat pana cand el dispare cu totul. In acest caz, capetele oaselor raman neprotejate si incep sa se frece unele de celelalte.

Oasele afectate reactioneaza negativ la frictiune. Densitatea lor creste, ceea ce duce la formarea unor chisturi in interiorul lor. Totodata, se formeaza mici crapaturi la marginile articulatiilor, acestea provocand deformarea oaselor.

Acum ca stii ce este osteoartrita, este timpul sa descoperi care sunt principalele sale cauze.

Varsta (riscul de osteoartrita creste considerabil dupa implinirea varstei de 50 de ani)

Sexul (femeile cu varsta intre 50 si 55 de ani alcatuiesc grupul cel mai afectat de osteoartrita)

Mostenirea genetica

Efortul fizic excesiv

Menopauza

Obezitatea

Fracturile si leziunile

Osteoartrita este o boala cronica. Cu alte cuvinte, pacientul va fi afectat toata viata. Aceasta provoaca dureri intense, dar un tratament adecvat o poate tine sub control. Trebuie insa sa mentionam faptul ca osteoartrita nu evolueaza intotdeauna atat de mult incat sa devina debilitanta.

Simptomele osteoartritei
Osteoartrita se dezvolta lent. Simptomele sale initiale sunt trecute cu vederea foarte usor, dar in timp pacientul isi va da seama ca exista o problema. Principalele 5 simptome care semnaleaza prezenta osteoartritei sunt:

Dureri articulare: Acesta este primul simptom—niste dureri intense, de obicei la nivelul articulatiilor genunchilor, ale mainilor si ale soldurilor.

Rigiditate: Pacientul experimenteaza flexibilitate scazuta, in special atunci cand incearca sa se ridice din pat sau trebuie sa stea jos pentru mult timp.

Balonare si/sau amorteli: O simpla inflamatie a uneia sau a mai multor articulatii poate produce amorteala.

„Pocnituri”: Pacientul experimenteaza o senzatie de „frecare” sau „pocnituri” atunci cand misca articulatia afectata.

Disconfort: la nivelul genunchilor, al picioarelor, al mainilor si al soldurilor.

Desi durerea este primul simptom al osteoartritei, in anumite cazuri aceasta poate sa nu fie prezenta sau este doar trecatoare.

Tipuri de osteoartrita si diagnosticarea
Osteoartrita se manifesta in principal in 4 regiuni ale corpului: genunchii, mainile, soldurile si spatele. Cel mai frecvent tip este osteoartrita genunchilor.

Aceasta boala poate fi primara sau secundara. Prima categorie implica o evolutie normala a bolii, pe cand cea de-a doua se refera la osteoartrita care survine in urma leziunilor.

Osteoartrita mainilor se declanseaza aproape intotdeauna la nivelul articulatiei si apoi se raspandeste spre restul mainii in cauza. Aceasta provoaca deformari si poate afecta functionalitatea mainilor.

Osteoartrita soldurilor provoaca durere la nivelul partii interioare a coapsei si in regiunea inghinala, pe cand durerile produse de osteoartrita spatelui survin mai intai in regiunea lombara sau cervicala.

Diagnosticarea se face prin intermediul examinarilor clinice, de obicei cu ajutorul razelor X, al tomografiilor computerizate si/sau al RMN-urilor. Ecografiile de inalta rezolutie pot detecta stadiul de evolutie al bolii.

Dupa ce ai aflat ce este osteoartrita, vei dori sa primesti un prognostic
Boala in sine nu este considerata a fi periculoasa. Dar osteoartrita poate afecta semnificativ calitatea vietii pacientilor. Prognosticul variaza de la un caz la altul, cei mai importanti factori fiind articulatia afectata si viteza cu care boala evolueaza.

Diagnosticarea timpurie si masurile preventive pot influenta pozitiv prognosticul primit. Daca primesti un tratament adecvat, vei putea incetini evolutia osteoartritei, reducandu-i severitatea.

Tratamentul recomandat pentru osteoartrita este unul medicamentos si trebuie completat cu anumite schimbari ale stilului de viata. Uneori solutiile clasice nu dau randament, iar pacientul este nevoit sa se supuna unei interventii chirurgicale. Aceasta masura invaziva amelioreaza simptomele si imbunatateste mobilitatea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img