vineri, 19 aprilie, 2024

Ce este pericardita, boala de care Ion Iliescu a fost operat

Distribuie:

Publicat:

Fostul preşedinte Ion Iliescu, transferat luni de la Spitalul Elias la Institutul C.C. Iliescu din Capitală, suferă de pericardită, o afecţiune care constă în inflamarea membranei subţiri care acoperă inima. Pericardita este o afecţiune care constă în inflamarea pericardului, membrana subţire care acoperă inima, potrivit CSID.

Durerea în piept şi problemele respiratorii sunt principalele simptome care definesc această afecţiune, iar printre cauzele care pot duce la apariţia acesteia se numără infecţiile virale, bacteriene, fungice, bolile autoimune, infarctul, dar şi anumite medicamente. În majoritatea cazurilor, pericardita se tratează cu medicamente, rareori chirurgical şi numai dacă se asociază cu alte afecţiuni care pot creşte riscul de complicaţii. Pericardita poate fi de două tipuri: acută (simptomele apar brusc şi nu sunt de lungă durată) sau cronică (se dezvoltă progresiv, iar simptomele, când apar, sunt mai severe şi mai dificil de tratat). Ambele forme de pericardită afectează funcţia inimii, dar sunt uşor de tratat, iar uneori simptomele pot trece de la sine, în decursul a câteva zile sau săptămâni.

Durerile în piept apărute din senin, puternice – principalul simptom al pericarditei – pot semnala şi afecţiuni mai grave, precum un infarct. Tratamentul pericarditei diferă în funcţie de cauza descoperită în urma analizelor, dar şi de severitatea simptomelor resimţite. Cazurile uşoare, care nu prezintă complicaţiii, pot fi tratate cu analgezice şi antiinflamatoare, precum ibuprofen sau aspirină, medicamente care conţin colchinină (o substanţă care reduce inflamaţia pericardului, dar care este contraindicată în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice preexistente, precum boli hepatice sau renale), diuretice (pentru diminuarea lichidului în exces acumulat la nivelul pericardului) sau corticosteroizi (în cazul în care analgezicele nu îşi fac efectul sau sunt contraindicate). De asemenea, se recomandă odihna şi evitarea activităţilor solicitante din punct de vedere fizic. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img