joi, 25 aprilie, 2024

Ce este sindromul inflamator multisistem asociat cu COVID-19 la copii

Distribuie:

Publicat:

Un copil din Buzău infectat cu noul coronavirus este internat în prezent la secția de Terapie intensivă din cadrul Spitalului Gomoiu din Capitală, deoarece a dezvoltat o reacție extrem de rară numită sindromul inflamator multisistem sau PIMS.

Potrivit CDC, această hiperinflamație afectează toate organele, cu precădere inima și plămânii, și poate fi declanșată nu doar de coronavirus, ci și de alte virusuri.

Copilul este în stare staționară spre bine. Nu e intubat, dar e dependent de oxigen, întrucât afectarea multisistemică i-a afectat toate organele, în special plămânii, au declarat medicii de la Spitalul Gomoiu.

Sindromul inflamator multisistem este foarte rar întâlnit, inclusiv în SUA, unde sunt mii de copii infectați cu SARS-CoV-2, dar numai 30 au dezvoltat această reacție inflamatorie.

Sindroamele inflamatorii pot fi cauzate de boli infecţioase (infecţie respiratorie, urinară etc.), dar și de diverse forme de cancer (cum este, de exemplu, cancerul de rinichi), poliatrită reumatoidă, boala Horton, mielom multiplu.

Dr. Mihai Craiu: „Există 3 moduri prin care copiii infectaţi asimptomatici pot transmite coronavirusul în şcoală”

Nu trebuie să creăm o isterie medicală, nu înseamnă că orice copil infectat va face sindromul inflamator multisistem sau Kawasaki. Este o boală foarte rară, citată foarte rar în literatură, au adăugat medicii.

Copilul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Buzău în urmă cu o săptămână, prezentând dureri de cap și febră. Testul RT/PCR a confirmat prezența virusului SARS-CoV-2 în corpul minorului. Părinții săi sunt, de asemenea, infectați cu noul coronavirus.

SURSA: CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img