sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce haine sa purtam astfel incat sa nu ne afecteze sanatatea. Sigur nu stiai asta

Distribuie:

Publicat:

Este in natura umana sa ne exprimam individualitatea, iar in zilele noastre, este simplu si ieftin sa ne personalizam imbracamintea. Dar cu ce risc? Mai nou, oamenii cauta din ce in ce mai mult confortul si unicitatea, dar acorda o importanta crescuta si solutiilor de reciclare in industria textila.

Majoritatea persoanelor, cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani, isi cumpara imbracaminte chiar mai des de o data pe luna. Cei mai multi dintre ei prefera mall-urile si magazinele de fashion cunoscute.

„Cititul de etichete este primul lucru pe care trebuie sa il facem cand ne cumparam ceva de imbracat”.

Nu verificam, iar haine din materiale sintetice gasim la tot pasul. Pietele si magazinele sunt pline de tricouri, pantaloni sau bluze contamnate cu substante chimice periculoase. Indiferent ca este iarna sau vara, medicii ne recomanda sa purtam doar materiale naturale care permit pielii sa respire.

Multe dintre piesele vestimentare care la atingere par a fi realizate prin tehnici ecologice, sunt tot un poliester sau ceva sintetic. Ca sa ne dam seama care sunt hainele de calitate trebuie  sa ne informam in prealabil asupra toxinelor care ne afecteaza si cu care sunt tratate piesele vestimentare”.

Specialistii spun ca trebuie sa ne ferim de articolele care contin nailon si ratan. De asemenea, trebuie sa evitam hainele colorate sau imprimate. Deoarece, cele mai multe substante toxice se afla in vopseaua folosita pentru acestea.

''Pielea functioneaza precum o bariera, este protectoare, nu este complet impenetrabila, dar principala reactie se intampla aici, in piele, pentru ca substantele patrund in straturile superficiale, dar nu numai si aici sunt induse modificarile. Initial roseata, pielea devine pruriginoasa si se complica cu o serie de alte modificari, care, in timp, pot agrava sau accentua aparitia leziunilor de tip tumori''.

Ideal ar fi ca pe eticheta produsului sa scrie „100% dintr-un material natural”. Insa, daca alegem sa purtam materiale sintetice, indicat este sa ne protejam pielea macar cu o lenejerie din bumbac.

De exemplu, in ultima perioada, multe dintre femei au renuntat sa mai poarte blana naturala. In aceasta situatie, o captuseala facuta dintr-un material natural ne poate salva sanatatea. Iar tot din dragoste pentru planeta, multe persoane isi achizitioneaza haine la mana a doua.

Chiar si asa, medicii ne sfatuiesc sa spalam orice haina inainte de-a o purta, fie ea si noua. Si in Romania, gasim multe puncte in care se colecteaza haine. Fie ca le duci la o fundatie care se ocupa cu asta sau la un container amplasat intr-un loc public, acestea vor fi donate. Iar unele lanturi de magazine ofera chiar vouchere sau reduceri in schimbul unei pungi cu haine folosite, indiferent de starea in care se afla acestea.

Reducerea riscurilor legate de consum este o preocupare tot mai des intalnita in industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentara, textila si pana la cea a tutunului. In acest sens se dezvolta un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img