marți, 23 aprilie, 2024

Ce ii asteapta pe functionarii publici. Scenariile guvernului

Distribuie:

Publicat:

Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii ca va lua in calcul asumarea raspunderii Executivului  pe pachetul de legi privind reforma administratiei.

Referitor la functia publica, Guvernul pregateste descentralizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor publice la nivelul fiecarei institutii publice.

Sistemul de recrutare, promovare si evaluare prevede definirea si punerea la punct a unui sistem mixt (concurs national combinat cu recrutare specifica pe post).

Reforma mai inseamna separarea palierului politic de palierul administrativ, al functionarilor publici. Aici se propun trei scenarii de lucru, dintre care unul presupune numirea pe criterii politice a directorilor de deconcentrate, care isi vor incheia mandatul odata cu guvernul care i-a numit.

Aceasta varianta presupune ca, pe langa nivelul de demnitar, ministru si secretar de stat, sa fie integrati in categoria functionarilor numiti politic si prefectii si subprefectii, care “vin cu guvernul si pleaca impreuna cu guvernul”, a spus Ciolos, luni,  in fata Parlamentului.

In plus, va fi introdusa functia de  secretar general cu statut de inalt functionar public, numit strict pe criterii de competenta.

– Al doilea scenariu, “putin mai provocator”, dupa cum a spus Dacian Ciolos, ar presupune “coborarea la nivel de numire politica si la nivelul directorilor generali, ai conducatorilor de agentii si ai directorilor de deconcentrate”.

– Un al treilea scenariu de lucru preia in mare parte modelul actual, cu nivelul politic la ministru si la secretar de stat, iar functionarii, de la prefect in jos, raman functionari publici.

Dacian Ciolos a precizat ca intentia guvernului este sa lanseze in dezbatere publica acest proiect pentru a veni in  Parlament cu un proiect de lege in luna iunie, care ar putea fi aprobat inainte de sfarsitul vacantei parlamentare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img