sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce mancau de fapt Iisus si apostolii la Cina cea de Taina. Indiciile ascunse din pictura lui Da Vinci

Distribuie:

Publicat:

Au existat mai multe teorii cu privire la meniul Cinei cea de Tana. Leonardo Da Vinci ilustreaza in celebra sa pictura ca grupul manca tipar (peste). Papa Benedict al XV-lea a afirmat in 2007 ca la masa nu s-a mancat miel, pentru ca Cina cea de Taina s-a desfasurat inaintea sezonului de taiat miei. Altii au sugerat ca cina era Pesah, o sarbatoare religioasa evreiasca.
Expertii stiu din pasajele Bibliei ca participantii mancau paine nedospita si beau vin, dar alte detalii sunt mai obscure.
Celebra pictura a lui Leonardo Da Vinci infatiseaza detalii uimitoare, unele descoperite abia recent, la ultima restaurare de la sfarsitul anilor ’90. Aceste detalii includ un fel de mancare care pare scoasa din context: peste la gratar cu felii de portocale. Desi nu era un fel de mancare comun pe vremea lui Iisus, tiparul si portocalele reprezentau un meniu des intalnit in Italia secolului al XV-lea, in timpul lui Da Vinci.
Fructe precum strugurii si smochinele erau abundente in aceasta regiune, dar nu existau la inceputul primaverii. Este posibil totusi sa fi existat la masa acestora smochine uscate, scrie Descopera.
De asemenea, mielul nu putea fi servit la Cina cea de Taina, dupa cum afirma Papa Benedict al XVI-lea. Fostul Pontif afirma ca locul mielului a fost luat de Iisus, conform pasajului biblic „luati si mancati, acesta este corpul meu”, impartind apostolilor painea si vinul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img