vineri, 19 aprilie, 2024

Ce pedeapsa a primit stapanul de sclavi din Berevoesti care a schingiuit copii. „Ma ardeau pe piele cu vatraiul incins dupa care ma dadeau cu ulei pe rana“

Distribuie:

Publicat:

La sfarsitul saptamanii, Tribunalul Arges a dat verdictul in ultimul proces al stapanilor de sclavi de la Berevoesti. Inca opt persoane au fost condamnate in acest dosar, fiind data si cea mai mare pedeapsa de pana acum: 20 de ani si 8 luni. Cei opt stapani de sclavi raman in arest la domiciliu pana cand sentinta va ramane definitiva.

Iata ce pedepse au primit cei opt stapani de sclavi: Nicolae Feraru-20 de ani si 8 luni, Mihaela Feraru-13 ani, Cerasela Brumaru-9 ani si 8 luni, Alin Brumaru-9 ani, 1 luna si 10 zile, Costel Feraru-13 ani si 8 luni, Liliana Feraru-8 ani si 4 luni, Vasile Feraru-8 ani si o luna si Elena Mursavela-8 ani si 4 luni. Cei opt trebuie sa achite victimelor si daune morale totale de 140.000 de euro.

Unul dintre sclavi a murit dupa 12 ani de sclavie, batai si infometare
Unul dintre sclavii celor opt, Gheorghe Popescu, zis si „Neamtu”, a stat nu mai putin de 12 ani in sclavie, intre 2003 si 2015. Interesant este faptul ca inainte de a fi sclav, „Neamtu” a lucrat in perioada 2000-2001 in comuna Berevoesti ca sofer pe un camion la primarul de la acea vreme, Gigi Fanel Proca, tatal actualului primar, Bogdan Proca.

In 2003, stiind ca Gheorghe Popescu poseda permis de conducere si ca a lucrat ca sofer in Berevoesti, Feraru Nicolae si Feraru Mihaela i-au propus acesteia sa lucreze pentru ei tot ca sofer pe un camion cu care acestia tranportau material lemnos pe care il vindeau ulterior, fara autorizatie. Barbatului i s-a promis ca va primi 500 lei pe luna, masa si casa. Ce a primit in schimb pentru munca sa: batai zilnice si foarte putina mancare. Conform procurorilor DIICOT, barbatul era pus ca in afara de activitatea de sofer „sa spele rufele familiei Feraru, sa sparga si sa stranga lemne pentru gospodaria inculpatilor si de asemenea, atunci cand pleca impreuna cu inculpatii si caminoul acestora sa vanda lemne, era obligat de catre inculpati sa cerseasca de mancare”.

In 2015, dupa lungi batai cu pumnii, picioarele si facaletul si dupa ce a fost tinut ani in sir intr-o baraca, barbatul a cedat fizic si a fost internat la spital. La externare, rudele nu l-au mai recunoscut din cauza conditiei in care ajunsese in urma exploatarii. „Chiar de la momentul in care victima a ajuns acasa, ocazie cu care rudele sale nu l-au recunoscut imediat din cauza conditiei in care acesta ajunsese ca urmare a exploatarii sale prin munca, aceasta le-a povestit membrilor familiei ca era pusa sa doarma intr-o baraca din lemn, fara incalzire, ca primea foarte putina mancare si ca era lovit in mod constant cu bata, biciul, pumnii si picioarele de catre inculpati pentru a munci”. Barbatul a decedat la scurt timp.

Marturia unui sclav: „Zilele in care primeam doar cateva palme erau zile fericite”
Tulburatoare este si marturia lui Stelian Ungureanu, un barbat ce a fost racolat de romii din Berevoesti din comuna Cornetu-Ilfov in 2009 si a stat ca sclav timp de aproape un an. Acestuia i s-a promis un salariu de 2.100 lei pe luna, insa dupa cinci zile de munca zi si noapte in conditii crancene, a vazut ca realitatea era dura si a dorit sa plece. Moment in care Costel Feraru l-a lovit in cap cu un lemn si un ceas de perete si i-a spus ca acolo ii vor putrezi oasele. Ulterior, pana in mai 2010, Stelian Ungureanu a fost pus la munci injositoare si batut zilnic. Acesta era pus inclusiv sa curete fecalele din curte, intrucat stapanii sai nu aveau amenajata o toaleta. „Zilele in care primeam doar cateva palme erau zile fericite”, le-a declarat Stelian Ungureanu.

In mai 2010, pentru a scapa din sclavie, Stelian Ungureanu a simulat ca ii este rau. O persoana din apropiere a chemat ambulanta, victima a fost dusa la un spital din Campulung si ulterior a ajuns acasa.

Cum era chinuit un copil-sclav: „Ma ardeau pe piele cu vatraiul incins dupa care ma dadeau cu ulei pe rana”
Tulburatoare sunt marturiile a doi frati minori, Costinel si Ionut-Dragos Maruntelu, din Namaesti, doi copii sarmani, batuti de tata si de soarta, pe care mama lor i-a dat in 2012 unei familii din Berevoesti in schimbul unei sume de bani foarte mici. Cei doi minori au fost pusi la munci injositoare, dupa cum reiese si din rechizitoriul procurorilor DIICOT: „Inca de cand victimele minore au fost duse in gospodariile incupatilor, acestea erau obligate sa mature prin curte, sa spele rufe, covoare, paturi, sa aibe grija de animale, sa ude curtea, sa adune lemne de foc din padure, sa le sparga si sa le pregateasca pentru iarna sau pentru bucatarie. Aveau grija si de copiii minori ai familiilor inculpatilor Feraru, in sensul ca trebuia sa ii schimb de pampers, sa ii legene, sa le cante si trebuia sa aiba grija ca acestia sa nu planga. Atunci cand copiii plangeau, erau luati la bataie de membrii familiei Feraru. Victimele erau batute in mod repetat de catre inculpati, inclusiv cu biciul sau ustensile de bucatarie – facalet, paleta metalica sau cu vatraiul.”

Minorilor li se aplicau tratamente umilitoare, dupa cum arata procurorii DIICOT: „Erau dezbracati complet, tinuti in curte pe timp de iarna si stropiti cu apa de catree inculpati, spre amuzamentul acestora”.

Iata ce a declarat Dragos Maruntelu, unul dintre minori: „ Eram batut mereu de membrii familiei Feraru astfel: Bianca ma lovea in cap cu facaletul de mamaliga, Leana ma batea cu bata pe tot corpul iar Costel si Ion cu biciul, pe unde nimereau. Imi amintesc ca Mursavela Elena m-a lovit peste fata cu o paleta de fier care era folosita la bucatarie si mi-a spart dintii din fata. Atunci cand eram pedepsit, eram legat de picioare si atarnam cu capul in jos. Costel era cel care ma batea iar Ion cel care ma agata de acoperisul unei satre…”

Costinel, fratele lui Dragos are si el o marturie tulburatoare: „De multe ori Mihaela si Crinu ma ardeau pe piele cu vatraiul incins dupa care ma dadeau cu ulei pe rana. Feraru Nicolae, Mihaela, Crinu si Cireasa ma bateau cu vatraiul peste gura dupa care ma puneau sa deschid gura, imi bagau vatraiul in gura si ma loveau peste dinti ajungand sa am foarte multi dinti si masele crapate…”. Ca urmare a faptului ca a fost batut des peste urechi, Costinel Maruntelu are acum urechile deformate, nu mai aude bine si a avut nevoie de 18 zile de ingrijiri medicale.

Cei doi copii minori batuti ani in sir si care au fost eliberati de abia in 13 iulie 2016, dupa descinderile de la Berevoesti, s-au constituit parte civila in proces si cer daune morale si materiale de 400.000 de lei.

Nu mica le-a fost surpriza anchetatorilor cand au aflat ca o parte dintre cei opt stapani de sclavi aveau conturi mari in banci. Astfel, Mihaela Feraru avea cinci depozite bancare in valoare totala de 165.000 de lei, Elena Mursavela avea un depozit de 200.000 de lei, iar Liliana Feraru, doua depozite in valoare de 160.000 de lei. Pe toate sumele de bani s-a pus sechestru asigurator.

Tot saptamana trecuta, alti sase stapani de sclavi din localitatea argeseana Berevoesti au primit pedepse cu inchisorea. Sentintele pronuntate de Tribunalul Arges nu sunt definitive. Stapanii de sclavi, aflati in prezent in arest la domiciliu, trebuie sa achite catre noua victime daune totale de 820.000 de lei.Pana cand condamnarea ramane definitiva, cei sase stapani de sclavi raman in arest la domiciliu.

Iata ce pedepse cu inchisoare cu executare au primit cei sase stapani de sclavi: Ursu Iosif – 11 ani, Ursu Florica – 8 ani, Furdui Costinel Ionut – 14 ani, Marinoiu Marian – 10 ani, Paun Lenuta – 5 ani si 4 luni, Daniel Grancea – 9 ani. Ca masura complementara a sentintei date pe 2 mai, cei sase nu au voie sa paraseasca Romania timp de cinci ani. Ionel Iordache, una dintre victimele celor sase stapani de sclavi este chiar tanarul cu probleme psihice gasit in lanturi la familia Grancea la descinderile din iulie 2016 si a carui imagine a facut ocolul lumii.

In martie a.c., alti sapte stapani de sclavi au fost condamnati la pedepse cu inchisoare cuprinse intre 5 ani si 2 luni si 18 ani si 10 luni, trebuind sa plateasca si daune de 180.000 de euro la opt victime. Pedeapsa cea mai mare, de 18 ani si 10 luni, a primit-o Badala Costinel, pentru trafic de persoane si trafic de minori. Acesta a torturat timp de mai multe luni doi minori. Iata care au fost si celelalte pedepse la inchisoare cu executare: Traian Paun (fiul)-10 ani; Paun Petruta Minuca-8 ani si 6 luni; Florin Feraru-8 ani, 5 luni si 10 zile; Feraru Ancuta Mariana-5 ani si 2 luni; Paun Traian-11 ani si 6 luni si Vasilica Paun-7 ani si 4 luni. Condamnatii nu au voie timp de cinci ani sa ia legatura cu fostii sclavi sau cu familiile acestora.

In februarie a.c., alti patru stapani de sclavi au primit pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 9 ani si 8 luni si respectiv 16 ani. Este vorba de Furdui Ovidiu-16 ani, Furdui Vasile-10 ani si 10 luni, Furdui Maria-9 ani si 8 luni si Feraru Maria-9 ani si 8 luni. Minora Furdui Roxana, si ea stapana de sclavi, a primit 3 ani si 6 luni de internare intr-un centru de detentie. Cei cinci stapani de sclavi trebuie sa plateasca victimelor daune morale de 180.000 de lei. Pedeapsa nu este definitiva si a fost deja atacata, fiind in prezent pe rol la Curtea de Apel Pitesti.

La sfarsitul lunii ianuarie a.c., alti sapte stapani de sclavi au fost condamnati la pedepse cuprinse intre 4 an si 8 luni si 13 ani de inchisoare cu executare. Stapanii de sclavi condamnati acum patru luni trebuie sa plateasca cate 20.000 de euro daune morale la trei dintre victime: Bratu Ion Cristinel, Arsene Daniel si Stan Marcel. In septembrie 2017, alti cinci stapani de sclavi de la Berevoesti au primit pedepse cuprinse intre 3 ani si 5 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, din care li se va deduce perioada petrecuta in arest preventiv. In cazul lor sentinta e definitiva. Pe rol mai este inca un proces cu alti 13 de stapani de sclavi judecati.

Satul Gamacesti din comuna argeseana Berevoesti a devenit cunoscut in lumea intreaga dupa ce in iulie 2016 au iesit la iveala ororile comise de 38 de romi din noua grupari interlope asupra a zeci de persoane racolate, multe cu dizabilitati psihice

Pe 13 iulie 2016, dupa luni intregi de investigatii, sute de jandarmi si mascati au descins la Berevoesti si au inconjurat satul Gamacesti. Nu mai putin de 38 de romi, membri ai noua grupari interlope care actionau in reteaua ce racola, in comuna Berevoesti (judetul Arges), persoane vulnerabile, printre care saraci, copii sau persoane cu dizabilitati fizice ori psihice, au fost initial arestati preventiv. Anchetatorii vorbesc despre un dosar in care faptele de violenta depasesc orice inchipuire. Romii sunt acuzati ca pe parcursul a 12 ani au exploatat si torturat 40 de persoane, inclusiv minori si persoane cu dizabilitati. Victimele erau batute cu parul sau cu biciul, lasate fara mancare, legate cu lanturi si puse printre altele sa stranga fecalele romilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img