vineri, 19 aprilie, 2024

Ce putem pati daca nu tratam la timp gastrita

Distribuie:

Publicat:

Gastrita autoimuna faciliteaza aparitia cancerului gastric. In plus, pot aparea hemoragii puternice ale mucoasei gastrice, care atrag dupa sine anemii, stari de oboseala, de sfarseala etc. In cele mai grave cazuri de sangerari se poate ajunge la un soc al sistemului circulator. In aceasta situatie, sangerarea poate fi oprita printr-o gastroscopie. Insa in cazul in care aceasta metoda nu are succes, sangerarea poate fi fatala pentru pacient!

O alta posibila complicatie este formarea ulceratiilor gastrice si a celor duodenale. Ambele tipuri de ulceratii sunt insotite de dureri apasatoare sau intepatoare in zona abdomenului superior. In cazul ulceratiilor gastrice, durerile apar de regula imediat dupa mese, iar al celor duodenale, de regula pe stomacul gol.

Dupa masa, durerile dispar timp de cateva secunde. Insa nu in toate cazurile. Durerile pot continua si in timpul noptii. La unii pacienti, aceste simptome lipsesc. Apar dureri necaracteristice in timpul digestiei, refluxuri si arsuri la stomac, uneori stari de rau insotite de varsaturi.

Un anumit procent (pana la 40 %) al ulceratiilor gastrice si duodenale se vindeca spontan, de la sine. Procesul de ameliorare este conditionat de modificarea contextului psihic-vegetativ al pacientului. Aceasta afirmatie este sustinuta de studii stiintifice, potrivit carora aproximativ 40 50% dintre pacienti au fost vindecati cu placebo (medicamente fara substante active). Eficienta medicamentelor antiacide depaseste cu putin rata de succes a medicamentelor placebo.

Pentru a evita de la bun inceput aparitia unei gastrite, va oferim in cele ce urmeaza cateva sfaturi:

Acordati atentie sanatatii dumneavoastra psiho-sociale. Nu consumati niciodata medicamente analgezice pe termen lung, fara reteta. Discutati dozajul si durata de administrare al acestora cu medicul dvs.! Se recomanda evitarea consumului exagerat de substante care stimuleaza productia de acid gastric cum ar fi alcoolul, cafeaua, ceaiul, nicotina sau sucuri de fructe citrice

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img